От х:

Днес в x:

Гърмен под полицейска обсада, а ромите – "евангелска общност"

лицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР. След снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки.
Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова.
"По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички", бе мнението на министъра.
Трябва да има диалог между двете страни в конфликта, настоя от своя страна главният секретар на МВР Георги Костов по БНТ.
"По думите на ромите, протестиращите са скинари, което е абсолютно невярно. По думите на протестиращите там живее една маргинализирана общност. От това, което видяхме снощи, те дори на употребяват алкохол. Те са една евангелска общност, която изповядва едни много интересни и морални принципи. Проблемът е, че те просто са спрели да общуват", посочи Костов.

На въпрос какви мерки ще бъдат предприети, за да се гарантира, че случаят няма да се повтори, той отговори: "Диалог между двете страни. Привличане на органите на местната власт в решаването на конфликта. Органите на местната власт е нормално да бъдат инициатор на такъв диалог".

Георги Костов обясни, че от следващата седмица ще започне изграждане на система за видеонаблюдение.

"Местните жители изтъкнаха, че ромското население трябва да се наблюдава. Това е решим проблем с относително малко средства. Що се отнася до увеличаване на полицейските служители, физическото присъствие на полицаи е нещо скъпо. Не може да си позволим да назначим двойно или тройно повече служители, при това ниво на престъпност. Няма да е коректно спрямо другите части на страната", допълни още Георги Костов.

Във връзка с адресните регистрации на ромите, той заяви: "Много от действията на тези хора не са в противоречие на закона, въпреки че формално са възприемани като такива. Повечето от тях имат адресна регистрация. Това се дължи на несъвършенство в нормативната база. Те са регистрирани до 2011 г., когато не е било задължително да имаш ксерокопие от нотариален акт или договор със собственик. Те вече живеят законно там и няма механизъм, по който да се упражни процесуална принуда върху тях".

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ло
    Лора
    5 0
    08:36, 26 май 2015
    Щом трябва да има справедливост,да не събарят и незаконните хотели по морето!!!Щом ще ни приравняват с ******ите,да правим като тях и да не се тревожим за законите,те не се спазват.Да крадем,да убиваме,да просим и да видим тогава!Може да са български граждани,но са нарушили закона.Нима трябва да им се прости отново?Какво ще стане ако всеки един от народа си направи по една колиба,където му падне!?Нека в цялата страна се проведе акция срещу незаконните цигански махали и да се вземат мерки!Щом те няма да плащат данъци на бараките си,защо ние да плащаме!?
  • 2
    77
    77777777777777777777777777777777268
    2 0
    09:31, 26 май 2015
    Искаме моника маковей за прокурор!да ни оправи държавицата!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини