От х:

Днес в x:

Кърджали посрещна петима големи спортисти

На 24 май Кърджали посрещна петима големи спортисти, прославили името на България на европейски, световни и олимпийски състезания. Председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов пристигна със свои колеги –ветерани Исмаил Абилов, Ефрем Камберов, Хасан Исаев и Исмаил Юсеинов. Посещението им бе по покана на общината и СК по борба „Крепост” в с. Стремци, инициатори на традиционния турнир по борба с международно участие.
Преди старта на състезанието гостите разговаряха с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. 
„Вие направихте днешния празник на духа много специален и исторически за Кърджали. Благодаря, че приехте поканата да гостувате. Няма да бъде пресилено да кажа, че през последните няколко десетилетия, градът не е посрещал толкова много шампиони заедно. Респектирани сме от вашето присъствие и подкрепа за един така обичан спорт в нашия край”, с тези думи инж. Хасан Азис приветства спортните звезди.
„ В Кърджали се стремим към победа във всичко, не само в спорта. Борбата трябва да е във всеки от нас, борба за високи постижения във всяка една сфера, защото успехите на Кърджали са успехи на България”, подчерта още градоначалникът.По време на срещата инж. Азис припомни направено от общината за СК ”Крепост”.
„Инвестицията бе една от първите големи инвестиции, свързани с възраждането на спорта през 2003г.Започнахме, имайки пред вид традицията. В близкото до Кърджали село Стремци и селата наоколо цели фамилии са свързани с този спорт, сред публиката по време на турнирите има не само деца и младежи, но и възрастни, даже и жени. Един стар и изоставен комплекс бе възобновен, направен бе ремонт на салона, назначен треньор и доставено оборудване. Вече 12 години базата се използва рационално, не закъсняха и успехите на децата, както и признанието за треньорите и ръководителите на клуба”, обясни кметът на Кърджали. Председателят на СК по борба ”Крепост” Велятин Вели сподели, че през 2014 г. състезател на клуба стига до Световно първенство.
„Благодаря от името на БФБ на община Кърджали в лицето на кмета инж. Хасан Азис, на председателя на клуба за всичко, което правят за българската борба. Вярвам, че този спорт има нужда от такива клубове, които да занимават децата със спорт, да организират спортни състезания какъвто е и международният турнир в Стремци”, каза Валентин Йорданов, седемкратен европейски, световен и олимпийски шампион на България по борба.
„Бъдещето на този спорт е много работа, ще има и горчиви моменти, но трябва да се върви напред, само така се постигат големите успехи”, подчерта още председателят на БФБ и изрази пълната си подкрепа за дейността на клуба.
Останалите гости също подчертаха своята готовност да помагат за развитието на този спорт в Кърджалийско.
Роденият в с. Стремци европейски шампион, вицесветовен шампион и шампион на ветераните Исмаил Юсеинов не скри вълнението си от срещата със стари приятели.„ В клуба се работи сериозно, вярвам че скоро ще има шампион, но не може да се разчита само на Стремци. Преди години имахме големи успехи, защото почти във всеки общински център в област Кърджали имаше отбор, това помагаше за по– добрата селекция и развитие на младите борци”, допълни Юсеинов. 
В групата бе Исмаил Абилов, родом от Варненско - олимпийски шампион през 1980 г., три пъти европейски шампион, два пъти втори на Световно първенство. В момента живее в Турция, но спортната му кариера дълги години е свързана със „Славия”, после продължава в националния отбор.
„Много съм благодарен на Българи и на българската школа по борба. В Турция съм работил като треньор на националния отбор, благодаря за поканата и пожелавам успех на младите борци от Стремци”, сподели ветеранът Исмаил Абилов. Двукратният европейски шампион, два пъти втори в света, три пъти втори в Европа, шампион на турнира ”Дружба” 1984 г. Ефрем Камберов от Търговищко също бе пристигнал в Кърджали. Хасан Исаев от Разградско подчерта също, че би гостувал отново тук, защото на спорта трябва да се помага. Той е носител на 2 европейски титли, два пъти световен шампион, в колекцията си има и олимпийски медал.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини