От х:

Днес в x:

Кърджалийци се изнасят на Запад за сезона, изнемогват от ниски заплати в града

Кърджалийци масово напускат работа и заминават на гурбет.Работодатели се оплакват,че работниците ги изоставят и тръгват да търсят препитание на юг и запад. Кърджалийци са приндудени да напускат заради ниските заплати в града. Повечето хвърлят оставки, защото работодателите не им позволяват да вземат неплатен отпуск. Наесен обаче се връщат и отново започват да търсят работа.

В момента при личните лекари има много хора, които оформят медицински за постъпване на работа. Не всички обаче имат нужната квалификация. Работодателите се оплакват от глад за квалифицирани работници. В Бюрото по труда изобилства от обяви.

   Потокът към Гърция е предимно от махалата. Хващат се за сезона в селското стопанство. Ангажират ги с тютюнопроизводство.

 Много заминават за да работят в сферата на общественото хранене на Запад.Ресторанти и хотели в Кърджали буквално се оголват от кадри.

Не са малко и тези които отиват в Испания и Англия на сезонна работа в земеделието и строителството.

Мнозинството оставят тук семействата си. Статистиката сочи ,че трайно Кърджали е напуснат миналата година едва от 87 души. Докато мъжете са по гурбет, съпругите им ,често безработни убиват времето по кафенета и студия за красота.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини