От х:

Днес в x:

Разложено куче „краси“ морава на „Васил Левски“

Отвратителната гледка явно не притеснява институциите


Почти обезглавен и полуразложен труп на бездомно куче декорира прясно окосена моравка на разделителната ивица между двете платна на хасковския булевард Васил Левски. Сюрреалистичната гледка е точно пред очите на два свръхнаселени блока около №26-ти по булеварда и точно срещу спирка за градския транспорт. Поне според хората от сградите, бедният четириног гние вече 5-ти ден там и няма кой да се сети да го махне. Иначе тревистата ивица до мантинелата е обгрижена, прясно окосена и мирише на пролет, само не и около мястото на трупа. Там ухае на мърша, а гледката е още по-зловеща. Бели червеи излизат от разкапалия се врат на животното, през който явно е минала автомобилна гума, защото черепът е почти отделен от тялото. Язвите на разлагането са плъпнали по целия труп очевидно стимулирани от топлото време. Освен потрес, гледката предизвикваше и напълно основателни притеснения от плъзването на зарази. Случаят е бил обсъждан на домсъвет от близкия блок, където решили да направят нещо.

„Обадих се на ХЕИ /сега РЗИ б.а./ с молба да приберат трупа на кучето за да предотвратят зарази. Ако те контролират мръсните води и болестите в региона, би трябвало това да е тяхна работа-мръсно и извор на болести“ разясни Диана от блок 26-ти. Логиката й обаче се разбила у лаконичното и категорично по чиновнически „Не е наша работа“. Така отговорили и на други позвънили пак там. Жалващите били отсвирвани толкова скоростно, че даже не им оставало време да се изненадат - нали именно РЗИ са наричани санитарната инспекция? Звънели още тук там, според различните версии – на ветеринари и полиция. Като се оказало че не е работа на никой, от немай какво решили да се обадят на медиите.

Проверката на място не само потвърди сигнала, но и допълни картинката. През района, който е най-краткия път за близката Природоматематическа гимназия и срещуположната й детска градина, преминават стотици деца и майки с деца на ден. Неконтролируемото детско любопитство отвеждало много от хлапетата до проснатото кучешко тяло, някои даже мислели, че кученцето спи. После се връщали шокирани при майките си, разказа жена от квартала, помолена да обясни откога стои кучето тук. Нейната версия е за поне седмица. Била го сгазила кола, което „не било новина“, защото на тоя булевард се прегазвали хора, камо ли някакво бездомно куче. Наистина, само преди месец 30 годишен хасковлия умря в ПТП на метри от трупа на кучето, на спускането за кръстовището за АГО. Близостта на болницата пък е другата страна на типично хасковския абсурд - точно до здравно заведение има най-нездравословното възможно място и никой нехае. Наистина, хората признаха, че не са звънели на общината например, отчасти защото „Кметът няма да се занимава с нас, я. Едва ли сме му толкова важни“ сви рамене жена на пенсионна възраст от квартала. Но пък посочи, че общината няма как да не е видяла трупа и при добро желание вече да го е преместила. Завчера например, хора на Екопрогрес косели ливадата, но явно оставили трупа за украса. Тревата наистина бе грижливо подстригана около тялото на животното, като косачките сигурно са минали на сантиметри от него, без някой обаче някой от операторите им да си даде зор да премести/или викне за преместване/ мъртвото тяло.

Дори и по закон не е съвсем ясно кой трябва да се погрижи за умрялото животно. Всички институции намират основания това да го свърши другата, показва опитът с намирането на нерегламентирани животински сметища на територията на община Хасково. Органичните останки трябвало да се приберат от хора с костюми и ръкавици, което предполага ангажимент на държавната ветеринарна инспекция, известна сега като БАБХ. Оттам обаче нееднократно са твърдели, че тяхната работа е само по контрола на нарушителите-тоест да глобяват изхвърлящите трупове или трупни останки. Извозването и разчистването на тези отпадъци било на общините, според Закона за ветеринарно санитарната дейнсот. Местната власт трябвало да извозва трупни остатъци на животни и да ги въдворява в изградени за целта трупни ями и трупни площадки.

Предвид късния час Haskovo.net не успя да се свърже с никоя институция, за служителите на които петък следобед е свещено време в подготовката за почивката през уикенда. Haskovo.net ще проследи кой и коя институция ще се сети да премахне разлагащия се труп или всички заедно ще го оставят да гние и заразява и без това болното ни от липса на нормалност общество.

Г.Христов

Кучето е прегазено от автомобил...
...от поне 5 дни, според живущите от квартала
Само в двата срещуположни блока по Васил Левски живеят поне 1000 души
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ми
    Милена Василева
    6 -2
    21:13, 22 май 2015
    Кучето вече е изхвърлено от съседка. Не дочакахме институциите да си свършат работата. За втори път около блока е оставен труп на куче да се разлага дни наред... А следващият път кого да търсим?
    • Ди
      дизинвектор
      13 0
      21:33, 22 май 2015
      СНП станция.Но тъи като тя не съществува най добре се обадете на кмета.
  • 2
    Бе
    белия
    1 0
    22:49, 23 май 2015
    ОБЩИНАТА,ОБЩИНАТА!как кояа институция кмета да не гледа само да минава отзад,това е точно работа на общината.знаят иначе да събират бездомни кучета и да дават на лъва.
  • 3
    Ha
    hasan_1432451466
    2 -1
    10:00, 24 май 2015
    Христов и ти така и така си ходил,що не го мушна в една торба и да го изхвърлиш на боклука,а сега умувате кой да ходи там отново?
Последни новини