От х:

Днес в x:

Почина джазмена Боб Белдън

/На 58-годишна възраст почина големият американски джазмен Боб Белдън.

Компанията Blue Note Records, в която Белдън записа най-добрите си работи, потвърди смъртта на един от най-вълнуващите експериментатори в джаза. Мултиинструменталистът, композитор, аранжор, продуцент, музиколог и писател, който почина в Ню Йорк, след като в неделя претърпя масиран инфаркт.

Боб Белтън е първият американски музикант, който свири пред публика в Иран, разчупвайки музикалните и културни бариери. В края на февруари, заедно с групата си Animation, той взе участие в музикален фестивал в Техеран.

Белдън беше известен както с енциклопедичните си познания за музикалните и исторически аспекти на джаза, така и с познанията си за други музикални форми като опера и съвременна класическа музика. Той успешно преаранжира музика на Пучини, Принс и Стинг.

Едно от най-известните му произведения е джазовата сюита Black Dahlia от 2001 г. Това е един от най-продаваните оркестрови албуми на своето време, който не е вокален.

Боб Белдън е носител на две награди „Грами". През годините е работил с музиканти като Хърби Хенкок, Шака Кан, Джо Завинул, Касандра Уилсън, Чик Къриа, Даян Рийвз, Рон Картър и много други.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини