От х:

Днес в x:

Животновъдите излизат на протест край Димитровград въпреки срещата с премиера

Въпреки, че днес премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева поканиха на извънредна ранна среща животновъдите, за да обсъдят решенията на проблемите в бранша, фермерите няма да клекнат и утре ще проведат обявените си от преди седмица протести в цялата страна.

Такъв ще има и край Димитровград. Край шосето на изхода на града в посока Хасково животновъдите от района се събират утре в 12 часа. Очаква се трасето да бъде затворено и в двете посоки от протестиращите около 12.30 ч.

След срещата с животновъдите министър Танева обяви, че воденото от нея министерство ще подкрепи законодателни промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, като днес до края на деня ще бъде качен проекта за обществено обсъждане и стартирана процедурата за приемането на този законопроект.

По думите на министъра ще настъпи основна промяна за всички ползватели на постоянно затревени общински или държавни площи, включващи пасища и ливади, които не не притежават животни, или нямат достатъчно на брой такива. Съгласно нормата на закона ще им бъде даден срок до 2 февруари 2016 година да се снабдят с животните според изискванията, в противен случай договорите им ще бъдат прекратени.

Министър Танева обясни, че става въпрос за договори, които представляват около 35% от постоянно затревените площи, собственост на общини и държави

Като втора от мерките тя посочи, че съгласно взетите решения на УС на ДФЗ, по помощ de minimis, ще бъдат разпределени по 7 лева на овца майка. По помощта за млечното говедовъдство ще бъдат платени по 100 лева на млечна крава. По помощ de minimis, общият бюджет за двете помощи, е около 26 млн.лева.

Въпреки мерките, набелязани днес на срещата в МС, оставаме на позицията си за протеста, той като нямаме покритие на 8-те точки, по които искаме промени и решения в полза на нас -стопаните, заяви Ваня Донева, която ще е част от протеста утре край Димитровград.

Основният проблем, заради който животновъдите се канят да блокират пътища в цялата страна, е драстичният спад на изкупните цени на суровото краве мляко. Заради това настояват за въвеждане на финансов механизъм – защитна минимална цена на кравето мляко от 1 лв. Животновъдите искат да се намали ставката на ДДС на млякото и млечни продукти. Те настояват и за допълнително субсидиране на литър. В Гърция, например изкупната цена на литър мляко е 41 евроцента, у нас тя е35-40 стотинки. Освен това гръцките животновъди получават от държавата субсидиране между 8 и 10 евроцента на литър добито мляко. 800 евро е помощта от държавата на глава добитък пък за стопаните от Полша, у нас тя е 200 лева, даде пример Ваня Донева. Затова нашата продукция не е конкурентоспособна на вносната. "Българските потребители консумират застояли масла и нискокачествени вносни млека, а нас в същото време ни карат да си търсим пазари в трети страни, което е парадоксално“, коментира още тя.

Животновъдите посочват и още една дразнеща нередност-цента на млякото и млечните продукти за крайния потребител в магазинната мрежа, която остава непроменена, въпреки, че изкупната цена на млякото от 70 ст. миналата година е паднала два пъти през тази. „Този сериозен дисбаланс в изкупната цена на суровото мляко и крайната цена на продуктите от него се нарича забогатяване в средата на веригата за сметка на обедняването на групата на производителите и купувачите“, категорична е Донева.

Фермерите искат още да се потърси и отговорност защо средствата от наеми на пасищата, които получават общините, не се използват за почистването им, както е заложенов Закона за ползването на земеделските земи. (

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини