От х:

Днес в x:

Глад за охранители в Кърджали, цакат ги със заплатите

Глад за охранители в Кърджали се наблюдава през последния месец. От Бюрото по труда  обявиха  свободни места за 11 бодигарда. Има и свободни позиции за пазачи.

Ниското заплащане е основната причина за текучеството при охранителите, твърдят хора от бранша. В Кърджали работят десетина софийски фирми, но само две от тях плащат добри пари на служителите си.

Всичко зависи от цената на охранителните услуги. Дори при най- евтина цена, не може да се докара минимална работна заплата за бодигарда. Поне 5 лева на час трябва да договори фирмата за един свой служител за да може да си избие масрафа. Повечето фирми вземат за труда на един охранител по 600 лева на месец. След това го карат да дежури 293 часа за 230 лева на месец.

Напоследък охранителните фирми предпочитат да назначават служители като пазачи,към които изискванията са по-малки,за да намалят разходите по заплатите.

В момента броят на охранителите в Кърджалийско е над 1000 души,което е повече от редовия състав на МВР,твърдят от охранителния бранш.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини