От х:

Днес в x:

Седем деца са пострадали при ПТП в Асеновград през м.г., две са ранени от началото на 2015-та

Седем деца са били ранени при пътни произшествия през миналата година в Асеновград, сочи справка на Областната дирекция на полицията за 2014-та.

В катастрофи в Пловдив са загинали три деца, а ранени - 63. Сред градовете в региона Асеновград е с най-много ранени момичета и момчета под 18 г., следван от Първомай, където те са били 5. Останалите произшествия с ранени деца са станали в Труд - 4, в Кричим и Сопот - по 3, в Карлово, Стамболийски, Боянци и Стряма - по две, в Раковски, Съединение, Белозем, Виница, Калековец, Марково, Нареченски бани, Скутаре, Устина, Цалапица, Чалъкови, Черноземен и Ягодово - по едно. 20 са били ранени на път от междуселищната пътна мрежа.

През 2015 г. (до 11 май) са загинали три деца, а 36 са ранени. Две от тях са пострадали в Асеновград.

Ето и изводите от анализа на ОД на МВР (с известни съкращения):

"Една от честите предпоставки за травми при децата в пътни инциденти е в недостатъчното обезопасяване при превоз на деца в МПС, при което и при по-лек сблъсък, децата остават уязвими и непредпазени и получават телесни наранявания.
Недостатъчният контрол от страна на родителите над децата навън като пешеходци или велосипедисти, допускане малолетни или непълнолетни лица да управляват
МПС в нарушение на правилата и без нужната квалификация, както и несъобразяване от страна на водачите на моторни превозни средства на скоростта в населените места с вероятността да попаднат на дете на платното за движение извън обозначените места за пресичане.
Голям процент от пътните произшествия с участието на деца се дължи на липсата на мерки и контрол от страна на родителите. Като пътници в автомобилите и като водачи на пътни превозни средства /най-често мотопеди, мотоциклети, велосипеди/.
Ролята на семейството също е от значение при формирането на трайни навици за безопасно поведение по пътищата. Личният пример на родителите обуславя в голяма степен поведението на децата като бъдещи водачи. Децата като участници в движението получават травми и увреждания при условията на рисковано поведение на техните родители и останалите участници в движението. Само обучението по безопасност на движението в предучилищна възраст и начален курс на обучение не е достатъчно условие и фактор за развитието на поведенчески навици. Липсата на внимание и грижа към децата от страна на родителите е фактор и в поведението им като участници в движението.
Нужни са активна медийна политика, свързана със здравословните форми за физическо развитие, спорт и туризъм /например каране на велосипед на подходящи места в градската среда/, както и активизиране на структурите на МВР в малките населени места, общинска администрация, кметски наместници за провеждане на срещи с рискови групи и непълнолетни."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини