От х:

Днес в x:

Училищата затягат контрола за изпити и матури

Училищата затягат контрола за изпитите по БЕЛ и по математика след седми клас, както и матурите след 12 клас. Във всички школа интернетът ще бъде прекъснат.
Държавните зрелостни изпити бяха въведени от министър Даниел Вълчев през 2008 г. Зрелостниците се явяват на две задължителни матури - първата е по български език и литература, а втората -  предмет по избор, като учениците избират от 13 предмета, на кой от тях да се явят. 

Тази година матурата по български език и литература е на 20 май от 8 часа, а вторият държавен зрелостен изпит - на 22 май. На същите дати ще се проведат и изпитите на кандидат-гимназистите по БЕЛ и математика.

За да се ограничи възможността за преписване, учениците ще седят по един на чин и в колона. За реда във всяка стая ще следят по двама квестори. 

Времето за провеждане на изпитите е четири часа. В този период интернет връзката във всички училища ще бъде прекъсната.

В столичното 119-то училище вече е извършена профилактика на видеонаблюдението, съобщи директорът Диян Стаматов, цитиран от Нова телевизия.

Няма да има човек, който да гледа кадрите от камерите на живо, но записите ще бъдат налични”, допълни той.

В 5.30 часа утре в залата на петия етаж в Министерството на образованието и науката ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Избран чрез жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере варианта на комбинация за матурата в 12-и клас. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа. Те трябва да пишат с химикал с черен цвят, но нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита. 

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г. 

В 9 часа утре ще бъде изтеглен и вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за седми клас. Изпитът започва в 10 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. На изпита учениците трябва да пишат с химикал със син цвят. 

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 3 юни.

Преди дни от Министерството на образованието и науката препоръчаха във всички изпитни зали, където ще се провеждат матури, да има монтирани камери. Идеята е записите да се съхраняват и ако има сигнал за нарушение, да се прегледа видеото.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини