От х:

Днес в x:

Причинителят на дизентерията вече е резистентен към антибиотици

Бактерията, която причинява хранително отравяне дебне навсякъде около нас. Лесно може да се заразите с нея докато пътувате зад граница и на места като центровете за детска грижа, където е трудно да се поддържа чистота. Инфекцията обикновено отшумява от само себе си, но понякога се налага хоспитализация и приема на огромно количество антибиотици. За нещастие бактерията става все по-устойчива на лечение.

Според информация предоставена от Американския център за конрол и превенция на заболяванията причинителят на дизентерията Shigella sonnei вече е станал резистентен на ципрофлоксацин един от последните медикаменти в таблетна форма използван за борбата с бактериите. По тази причина тревожният щам продължава да циркулира в САЩ една година след появата му.

Бактерията Shigella е причина за около 500 000 случая на заболявания протичащи с разстройство и около 40 смъртни случая всяка година. Деца, страдащи от недохранване и възрастни с отслабена имунна система са особено застрашени от усложненията. Симптомите включват диария, понякога кървава, треска, болки в корема, които обикновено траят седмица.

Бактерията е често срещана в САЩ, но когато хората пътуват зад граница се заразяват с устойчивия на ципрофлоксацин щам. При последния пик на болестта обаче са се разболели и доста хора, ненапускали страната. Това означава, че резистентната на лекарства бактерия е на път да се установи за постоянно.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията е потвърдил 275 случая на усточивата на ципрофлаксацин бактерия в САЩ от май 2014 до май 2015. Въпреки че тези цифри не са стряскащи, съществува вероятност, част от заразените не са потърсили лкарска помощ, а тези посетили лекар не са били тествани за наличието на точно този щам.

Най-уязвимата част от населението е сред най-засегнатите при последната епидемия - работещи в центровете за детска грижа, бездомни и ХИВ-позитивни.

Едва 10 микроби shigella могат да предизвикат инфекция, което прави бактерията почти неуловима, докато бързо се разпространява в замърсена храна и вода или от човек на човек.

Други лекарства, които вече не представляват проблем за патогена са ампицилин, стрептомицин и тетрациклин.

Следващата стъпка в борбата с бактерията е да се използавт по-скъпи антибиотици с по-широк спектър на действие, които се прилагат венозно. Все още не съществуват лабораторни тестове, които да покажат дали бактерията е развила резистентост към медикамента азитромицин, използван при деца, подобно на ципрофлоксацина.

Понякога отнема месец преди случай на устойчива на антибиотици дизентерия да бъде потвърден и регистриран от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Обикновено лекар, който се съмнява за заболяването алармира градските или щатски здравни власти и изпраща проба в лаборатория за потвърждаване на диагнозата. Лабораторията на свой ред се нуждае от около седмица, за да провери пробата и да докладва резултатите на лекаря и здравната агенция. След това агенцията докладва за случая пред Центъра за контрол и превенция на заболяванията. На свой ред центърът проверява пробата за резистентност към антибиотици чрез националната мониторингова система. Резултатите от тези тестове обикновено стават готови за 2 седмици.

До тогава пациентът вече е почти оздравял .

Надеждите са, че в бъдеще ставащите все по-евтини генетичните изследвания ще могат да дадат по-бърз отговор на въпроса дали се касае за устойчива на антибиотици бактерия като се изследва ДНК-то от пробите.

Заради все по-нарастващия брой на случаите на резистентни към медикаменти бактерии shigella Центърът за контрол и превенция на заболяванията и здравните агенции препоръчват на лекарите да прибягват до антибиотици само в най-тежките случай. Обикновено инфекцията отшумява сама благодарение правилна хидратация и почивка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини