От х:

Днес в x:

Хасковската пешеходна зона: За коли може, за велосипеди не


Коли свободно шетат из пешеходната зона на Хасково, свидетелстват снимки качени от граждани във Фейсбук, на страницата „Протест срещу забраната за велосипеди в Хасково“. Там хасковските колоездачи се организират за действия срещу ограничението за каране на колело в хасковския център.

„Значи за велосипеди не може, а коли си влизат и паркират върху плочките. Чупят ги, а после велосипедистите били виновни за това“ възмутени са участници във Фейсбук групата. Подобни обвинения се лансират в интернет форумите при всяка публикация по наболялата за хасковлии тема за рестрикциите, на които са подложени местните колоездачи. Обвиняват ги даже, че са и опасни за хората. “Ние сме смъртно опасни, обаче колите не са. Дори когато се движат по изцяло пешеходно място, което за разлика от Площада, където караме ние, е значително по тясно и невъзможно за разминаване“ саркастично коментират велосипедистите. Наистина, на качените снимки ясно се виждат два отделни автомобила спрели на разклоненията на у-образно разделената уличката от театъра до площад „Свобода“. Едната кола товари и разтоварва в близост до Пощенска банка, другата е паркирана точно до старата часовникова кула на площад Атлантически. Любопитното е, че снимките са направени СЛЕД влизане в сила на велосипедната забрана или както се шегуват мрачно колоездачите, „разчистиха ни, за да направим път на колите“

Член 16-ти от общинската наредба, която забрани велосипедите в центъра, всъщност „Забранява движението на всички превозни средства“ в пешеходните зони.
Чл.17-ти все пак допуска в Центъра да се влиза със сметоизвозващи и снегопочистващи машини или автомобилите със специален режим на действие. Разрешението за тези коли е временно, до завършване на съответната работа, която налага тяхното влизане и за всяка такава кола се издава пропуск.

Какъвто едва ли имат автомобилите от снимката и много други, които ежедневно обхождат търговските обекти в хасковския център.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    33
    333
    11 -2
    19:25, 18 май 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • По
      По
      24 0
      20:14, 18 май 2015
      Ако ще електриково зелени да ги боядисат дивата селяния няма да ги забележи. Ще спират колите си напряко "само за малко", "за една баничка", а след 17.30 може и да паркират. Няма лечение за самовлюбено тъпо говедо, ако е пълнолетно. Аз съм е девизът на населяващите територията и нищо не може да го промени.
  • 2
    Ка
    Как е в Европа ?
    17 -3
    23:41, 18 май 2015
    Какво е общото между Франк Йенсен,
    Стен Нордин, Ерхард ван дер Лаан и Геор-
    ги Иванов?
    Ще ви кажа: и четиримата са кметове
    – съответно на Копенхаген, Стокхолм,
    Амстердам и Хасково.
    А знаете ли кое ги различава? Че първи-
    те трима ходят на работа с велосипеди
    и се гордеят с велоалеите, които постро-
    или за своите съграждани, а те масово
    слизат от колите и яхват колелата.
    Кметът на Хасково се гордее с колекци-
    ята си от автомобили и глобява с 20 лв.
    велосипедистите, щом се мернат в
    пешеходната зона на гр
    ада.
    Но най-драстичната разлика е, че пър-
    вите трима са градоначалници на „най-
    добрите градове за живеене в Европа“.
    За Хасково не знам – класацията свършва
    след 500.
  • 3
    Пр
    Протестант
    7 -10
    23:56, 18 май 2015
    Утре в 10 00 часа протест срещу РПУ, КАТ, общинска полиция, общината, защо не си изпълняват задълженията и не глобяват и арестуват наглите колоездачи - стари и млади, които до един не изпълняват ЗАКОНА за движение по пътищата и нарушават обществения ред. Писна ни от тях!
    • Оу
      Оу завалль
      4 -1
      08:30, 19 май 2015
      Пожелавам ти да успееш! И къщите ще ви вземат докато се научите да карате автомобили по закон.
  • 4
    Го
    голям проблем!
    7 0
    09:09, 19 май 2015
    брей че голяма фиксация в тия колелета,голям проблем!А колко депутати и министри карат колелета и ги паркират пред народното събрания или където и да е там???никой не пита и не се вторачва в тях
  • 5
    Пл
    плевенчанин
    10 0
    09:15, 19 май 2015
    Хасково, голяма реклама си направихте на центъра покрай тия колела,браво.всички разбраха че имате красив център,супер сте
    • За
      запознат_1432017882
      8 -4
      09:33, 19 май 2015
      Мерси. Пък само да знайш колко хора забогатяха покрай този център...
  • 6
    Лю
    любопитко
    1 -1
    12:36, 19 май 2015
    много знаеш бе - и колко точно умник такъв?
  • 7
    35
    3593 колела
    4 0
    12:39, 19 май 2015
    Много често срещано нарушение е колоездачите да минават на колелото през пешеходната пътека. Според правилата те трябва да слязат и тогава да преминат, затова отнасят и много глоби, обясняват от КАТ.
  • 8
    Пе
    пешеходка
    4 -1
    13:41, 19 май 2015
    Честно казано -взе да ми писва от колела и колоездачи !Да си търсиш проблем и да се дърляте за глупости /ама големи глупости / ,меко казано ми се струва, че идва от хора ,на които нищоработенето и многоприказването /и най-вече многоплюенето /им е амплоа!
    То бива бива ама аман от вас бе !Сакън ,ако някоя спортна тарамбука не е яхната на колело точно на пешеходната зона !!!За децата -разбирам -нека да си карат колелцата където си искат -ама да ми се гъзи някоя дропла качена на колелото си -айде, че наистина ми писна !А въпросната ще носи ли каска ?Интересно, щото като се нацели у някой пешеходец да и изгърми един в тъпата тиква и да има ефект!
  • 9
    Км
    Кмет
    2 -1
    14:51, 19 май 2015
    Стига с тия инфантилни велосипедисти, бе. Те едвам дишат хората, на колела се качили. Кметът да забрани изобщо всякакви колела в града. Не щем велосипедисти, да си ходят на село.
    • Гр
      гражданин
      1 0
      09:13, 20 май 2015
      Инфантилен си ти че сигурно си 150 кила и пиеш и ядеш като прасе и те е страх да вървиш пеша-в целия свят хората спортуват - а ти най-добре си вземи една кочина влез в нея и грухти цял ден и яж -угоявай се-света върви напред и без такива "умници" като теб - коефициента на интелигентност едва ли ти е повече от 55.
  • 10
    Гр
    гражданин
    1 0
    09:55, 20 май 2015
    Ми то да караш колело кой знае какъв коефициент на интелигентност не се иска да имаш !Да не би да е приоритет на красивите и умните -щото на Кенана можеш да си караш колелото колкото си искаш !
    • Ра
      РАДОМИР
      1 0
      15:12, 20 май 2015
      Сега щи обясна що се иска интелект гражданино-първо който кара колело не замърсява въздуха като теб, който вероятно има няква трошка и гори и пуши като за световно, второ който кара колело се грижи за здравето си-ако ти ядеш пръжки си е твоя работа, не обвинявай тези които се грижат за здравето си-това на извинява мързела ти, трето който кара колело е усмихнат и щастлив а ти ще си спихнат квото и да правиш-бъди позитивен-вземи си колело или може би те е страх че ще хванат от корз и ще дадеш 20 лв които обикновено даваш на нещастното си дете и му казваш че това са му джобните за 6 месеца.
Последни новини