От х:

Днес в x:

НОИ отчете рекорден брой желаещи да се пенсионират в сектор "Сигурност"

Националният осигурителен институт (НОИ) е отчел рекорден брой желаещи да се пенсионират сред военните и полицаите. Пенсиониралите се военни и полицаи през първите три месеца на тази година са 1 019 души, а за същия период на 2014 г. те са едва 466, пише в. "Сега".

За последно толкова много нови пенсионери от сектор "Сигурност" е имало в началото на 2012 г. - 1 318.

В средата на април социалното министерство изненадващо инициира промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въведежда възраст за пенсиониране на военни и полицаи. Предлага се военните, полицаи, служители в затворите, в Държавната агенция "Национална сигурност" и др. да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари догодина.

Увеличението е нормално, защото доста хора, които са придобили право на пенсия, са мотивирани да го упражнят, разтревожени от говоренето за увеличаване на възрастта и реформи, са коментирали експерти от НОИ пред в. "24 часа".

Правителството може да приеме искането на полицаите възрастта им за пенсия да е 50 г.  и 53 г. за администрацията, обясни вчера социалният министър Ивайло Калфин. Очаква се проектът за пенсионна реформа да бъде приет от правителството в сряда.

Общият брой желаещи да се пенсионират също е увеличен в сравнение с миналата година. От януари до края на март са отпуснати 28 361 нови пенсии, което е с близо 4 400 повече от същия период на 2014 г.

След ограничаването на новите пенсионери със стаж и възраст през 2013 г. в последните години замразената реформа отново вдига броя им. За тази година малко над 17 хил. българи са се пенсионирали със стаж и възраст. Миналата година те бяха малко над 13 200, а през 2013 г. - близо 12 900.

Инвалидните пенсии също са се увеличили, но минимално. Към края на март са отпуснати нови над 9300 инвалидни пенсии по общо заболяване, като миналата година броят им беше почти същият - над 9200. Общият брой на всички видове инвалидни пенсии е почти 909 000. Разходите за пенсии към края на март са над 2.05 млрд. лв. Това е с 4% повече спрямо година по-рано. От данните става ясно, че разходът от 25 млн. лв. за коледните добавки към пенсиите през декември е отчетен за тази година.

Средната пенсия за началото на годината е 313 лв. при 300 лв. година по-рано. За осигурителен стаж и възраст средната пенсия е 330 лв. и 85 ст. Според данните средната пенсия за стаж и възраст се е увеличила с малко над 14 лв. Жените обаче получават много по-ниски средни пенсии - 284 лв., докато мъжете вземат средно по 404 лв. и 57 ст. За военните и полицаите средната пенсия е 540 лв. и 92 ст. Тук увеличението е по-значително - с 27 лв.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини