От х:

Днес в x:

Бизнесът прие повишение на осигуровките, но по нова схема

Осигуровките ще се вдигнат с по-малко, но по-бързо, възрастта за пенсия на масовата трета категория вероятно ще се увеличава още по-плавно от предвиденото сега, а при специалните категории - тежък труд, военни и полицаи, промените вероятно ще бъдат по-меки. С тези компромиси около пенсионната реформа кабинетът е постигнал съгласие по промените с бизнеса и синдикатите, съобщава в. "Сега".

Решението и отстъпките идват ден след провала на преговорите в тристранката.

Най-голямата изненада е при осигурителната тежест. Работодателите са се съгласили вместо с 4.5 процентни пункта в рамките на 12 години, осигуровката за пенсия да се увеличи на два пъти с по 1 пункт през 2017 и 2018 г. Така 2 процентни пункта увеличение ще бъде постигнато 4 години по-рано от предвиденото в първоначалния вариант, но пък няма да се вдига вноската за безработица. Разчети колко ще струва това на работещите и осигурителите, вчера не са били представени, съобщава "Сега".

Според публикацията синдикатите са се съгласили на по-малкото увеличение на осигуровките в замяна на нови отсрочки за ранното пенсиониране. В сряда премиерът Борисов бе категоричен, че за възрастта за пенсия не е склонен да преговаря заради тежката демографска ситуация, но явно е размислил.

За военните и полицаите не се отстъпва от идеята за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, но не се знае откога ще започне да важи тя и дали няма да се извоюва гратисен период, както искат военните и полицаите. Социалните партньори са се разбрали да се разграничи трудът в специалните ведомства и ранното пенсиониране да е само за най-тежкия труд, а чиновниците във ведомствата да минат в трета категория. Разделението трябва да се направи до края на годината от самите ведомства.

До последно ще се водят преговори и за по-плавно увеличение на възрастта за пенсия в трета категория, но все още не е ясно как. Синдикатите искат за жените например увеличението да не е с три месеца след 2030 г., както са разчетите. Това ще измести още по-назад във времето изравняването на годините за мъжете и жените на 65 г. Досега се предвиждаше мъжете, родени 1964 г., да са първите, които ще се пенсионират на 65 г. през 2029 г. А жените, родени през 1972 г., трябваше да излязат в пенсия за първи път на 65 г. през 2037 г.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини