От х:

Днес в x:

Нов "метро удар" по таксиджиите, остават "на сухо"

След като новата метростанция на Терминал 2 на летище София намали драстично курсовете на таксиметровите шофьори, същият удар те понесоха и след пуска на метрото до Бизнес парка в "Младост 4".

Водачите на жълти коли дълго време разчитаха на отдалечеността на тези квартали от центъра на града и неудобния транспорт, за да си докарват прилични печалби. Един курс от летището до Народното събрание например излиза между 10 и 12 лева, пише "Монитор". Често обаче цената скача и до 20 лева, а при чужденците просто се приравнява в евро и печалбата е двойна.

Работещите в Бизнес парка също трудно се дореждаха до такси, но след откриването на линията на метрото стоянката опустя.

"Не можем да виним хората. За курс от "Младост 4" до най-близката станция на метрото аз им взимам между 5 и 7 лева, понякога и 10, ако искат да стигнат до Орлов мост. Да не са луди да ми дават на мен тия пари, когато могат да се приберат за едно левче с метрото”, разказа пред вестника таксиметров шофьор от голяма столична компания. 

Той и колегите му се оплакват, че вече трудно изкарват по 40 лева на ден, от които трябва да си платят арендата на колата – 25 лева и да сипят гориво. 

За да избият загубите от времето, в което метрото работи, шофьорите залагат на нощните курсове. Тарифата доста често е по-висока от официално обявената в колите от 0,88 лв. Най-големи опашки от жълти коли има пред нощните заведения, а пробег от 10 км вместо 9-10 лева достига до 15-20 лева, твърди вестникът.

При това не става въпрос за "копърки".

Заради спада на клиентелата много таксиджии предлагат колите си под наем, с надеждата за поне някакви сигурни доходи. Ако доскоро за седмица ползване на жълтия автомобил се плащаше 180 лева, сега цената е спаднала до под 100 лева, като дори уикендът е безплатен.


Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    02
    029887
    1 0
    09:16, 15 май 2015
    Да го д.хат копърките
Последни новини