От х:

Днес в x:

Премиер, областен управител и кмет единодушни за Бачковския манастир: Проблемите се решават единствено по законови процедури

"Община Асеновград и правителството имат общ интерес да решават проблеми за имотни казуси и културно-историческото наследство, засягащи светинята Бачковски манастир. Той трябва да се отстоява единствено по законов ред и с респект към духовността и ценностите." Това заяви кметът на Асеновград Емил Караиванов по повод срещата си с премиера Бойко Борисов. На срещата в Министерски съвет присъстваше и областния управител Розалин Петков. "Впечатлен съм от бързата и коректна реакция на министър-председателя, който светкавично откликна на настояването ми за среща. Тя бе провокирана от вече проведена предишна среща по настояване на игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон преди седмица. Предоставих на премиера и правителството коректна и с документи хронология на казуса с имотния спор между Общината и обителта. Същият е на вниманието на съдебната власт и е предмет на дело на първа инстанция. Г-н Борисов категорично зае позиция при разговора, че всички трябва да имаме търпение и да покажем уважение към независимостта на съдебната власт в страната", сподели Караиванов. Асеновград винаги е декларирал готовност да предостави всички възможности за богослужения и църковни ритуали в църквата при националния паметник на културата Асенова крепост. Това уверение е деклалирал граданачалникът пред премиера. В отговор Борисов е насърчил кмета да установи контакти с Пловдивския митрополит Николай, за да се намери най-добрия вариант за достъп и ползване на крепостния храм.

В същото време общото мнение на премиер и кмет е, че режимът на предоставяне за безвъзмездно ползване на туристическия комплекс Асенова крепост от държавата към Общината е установен с перфектна законова процедура. Точно заради това цялостният проект по реставрация и консервация на Асенова крепост е бил успешно реализиран, а Община Асеновград изпълнява и в момента коректно ангажиментите си по устойчивост на проекта.

Каква ще бъде съдбата на спора за земеделските земи, възстановени на Бачковския манастир в землището на село Боянци, бе също тема на разговор. "Общината като страна е предложила законови възможности, за да не бъде ощетен манастирът, но и да бъдат защитени десетки бедни семейства, заселили се върху част от тези имоти", потвърди кметът Караиванов. Премиерът Борисов е възложил за тази част от проблема да съдейства в преговорите вицето Томислав Дончев.

"Изключително съм удовлетворен от срещата в Министерски съвет. Убеден съм, че това е коректният начин за общуване между държавна власт и община, още повече, когато става дума за ценности и интереси на национални духовни светини, каквито са Бачковския манастир и комплекса Асенова крепост", заключи асеновградският кмет.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини