От х:

Днес в x:

„Газпром” сваля цената на природния газ за Турция с 40%

Цената на руския природен газ за Турция пада с 25% за първото тримесечие на 2015 година и с още 15% за второто

Цената на руския природен газ за Турция пада с 25% за първото тримесечие на 2015 година и с още 15% за второто, като през май турците ще плащат синьото гориво по 260 долара за 1000 кубически метра, съобщи „Комерсант”.

Въпреки това преговорите за „Турски поток” са в задънена улица вече месец и половина. Причината е, че двете страни не могат да се разберат за формулата, по която отстъпката ще се прилага с договора за доставка.

Това положение носи загуби и на турците, и на руснаците, но основен потърпевш е „Газпром”. Засега Botas плаща по високата цена от 370 долара за 1000 м3, докато в Европа синьото гориво е по-евтино със 100 долара. Но след като договорът бъде съгласуван, турската компания ще си върне вече платените на „Газпром” между 250 и 300 милиона долара, тъй като отстъпката е в сила от началото на годината.

Руснаците обаче продължават да плащат на плавателните съдове, които трябва да полагат тръбите по дъното на Черно море и досега стоят без работа. Става дума за няколкостотин милиона долара ,като сметката набъбва всеки месец.

Турция също не стои със скръстени ръце и увеличава покупките на втечнен газ заради по-ниската му цена. Затова руските доставки за Анкара паднаха през април с цели 38% и „Газпром” губи монополната си позиция на турския пазар

Източник: http://www.faktor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини