От х:

Днес в x:

Откриха мъртви зони в океана

Изследователите са открили нов тип така наречени мъртви зони – райони с понижено съдържание на кислород във водата – а също така са изяснили колко кислород се съдържа там. Подробно с резултатите от изследването може да се запознаете в сп. Biogeosciences.

Обикновено „мъртвите зони“ в океана се формират от изливането на промишлени води във водата – те погубват микроскопичните водорасли, които започват да се преработват от бактерии. В хода на този процес бактериите употребяват повече кислород.

Учените са открили нов тип „мъртви зони“, които се образуват във въртящите се маси вода в Атлантическия океан недалеч от брега на Африка поради това, че водните маси не успяват да обменят кислород с неподвижните маси извън пределите на въртящите се „цилиндри“.

Изследователите са фиксирали няколко такива водни „цилиндъра“ с диаметър 100-150 км, а дълбочината им е няколкостотин метра. Близо до повърхността на водата 100 метра се явявали „мъртва зона“.

Учените смятали, че съдържанието на кислород в нея може да е около 1мл на литър вода, но резултатите от анализите показали, че всъщност този показател е 0,3 мл на литър.

Изследователите са на мнение, че движението на въртящите се водни маси създава заплаха за животинския и растителния свят – попадайки в „цилиндъра“, живите организми може да загинат от недостиг на кислород.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини