От х:

Днес в x:

Юбилярите на Момчиловци дариха път и осветление до чудотворното аязмо

По традиция наборите от Момчиловци, честващи 50 годишен юбилей, правят дарение на родното си село.

Тази година 30 мъже и жени отново ще седнат на чиновете в местното училище, където са завършили основното си образование преди 35 г., но също така ще оставят за спомен и нещо трайно за родното си село. През 2015 година, родените през 1965 година решиха да построят осветена алея до аязмото край родопското село, известно с лековитите си води. Те събраха пари, за за покрият с тикли пътеката, водеща към лековития извор в боровата горичка. Със средствата от даренията са монтирани и  десетки осветителни тела, за да е удобен и осветен пътя на търсещите изцеление и през нощта.

Параклисът, в който се намира чудотворният извор, също ще бъде осветен. Традицията на юбилярите за облагородяване на известното туристическо село има вече 13 годишна история, която е част от празника на Момчиловци – 21 май.  На 22 май пък, празникът ще продължи с кръшно наборно хоро на мегдана в селото. 

Новата алея ще е готова за 6 май, когато хора от цялата страна ще тръгнат към  прочутото аязмо, церящо очни и кожни болести, и дори немота.  Заради поверието, че лечебната сила на водата  е най-силна навръх Гергьовден, всяка година на празника на Светията-Победоносец, стотици хора тръгват към извора още след полунощ. Километричните опашки се вият през целия ден, а народът вярва, че гергьовската вода е лечебна  за всякакви болежки и уроки през цялата година. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини