От х:

Днес в x:

Стотици риби обърнаха мистериозно корема в яз. “Тракиец”

За стотици умрели риби в устието на реката в язовир “Тракиец” сигнализираха читатели. Проверка на място установи, че действително доста големи екземпляри, от по половин кило и нагоре, бяха обърнали корема край брега. Едно от обясненията, може би най-правдоподобното, бе, че при при рекордното повишаване на нивото на язовира тази пролет водата е завзела крайбрежната овощна градина и при оттеглянето си е оставила рибоците без достатъчно кислород. Тази версия лансираха хора от близкото село, които също бяха дошли на брега да видят умрялата риба. Те изтъкнаха, че са измрели само по-едрите екземпляри, докато по-дребните са успели да се спасят.

Други пък довериха, че това е дело на бракониери, които трепели рибата с ток. Аргумент в защита на тази версия бе фактът, че се виждаха само каракуди. Бракониерите обирали шарана, кефала и бялата риба, а каракудата дори не си правели труда да я събират.

Трета версия пък посочи като причина за масовата смърт изтичане на отрови от рудника край Сърница. Оттам изтичала мътна и кална вода, която убивала водните обитатели.

От РИОСВ Хасково научиха за случая от журналистите. Оттам заявиха, че изпращат хора на място, които ще вземат проби от водата. Резултатите от анализа обаче щели да станат ясни най-рано утре.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини