От х:

Днес в x:

Пазете децата! 5-годишно се натрови с белина, новородено се задуши с кърма

Трагедия сполетя 22-годишна майка

Деца, включително и невръстно бебе, пострадаха при моментни невнимания на техните родители. В случая с 10-дневно момченце от Кърджали, изходът е бил фатален. Малкият юнак не получил шанс да порасне, след като рано тази сутрин се задушил с кърмата на майка си. 22-годишната родителка накърмила синчето си в 6.30 сутринта, грижовно го изчакала да се оригне и да заспи. След това излязла от стаята за да стопли вода. Не съобразила обаче, че го оставила в кошарката по гръб. По някое време в съня си бебето повърнало, но храната не изтекла от устата, както би станало при странична поза на лежане, а се върнала в гърлото. Това довело до задушаване на безпомощното мъниче.

Телцето е било открито в 7 часа и две минути от самата майка, при завръщането си в стаята. Изпадналата в истерия 22-годишна жена подала незабавно сигнал до Бърза помощ, която дошла до периферния кърджалийски квартал за 7 минути. За съжаление само констатирала гибелта на бебето. За съжаление подобни неща още се случват при младите и неопитни родители или такива които са по-слабо образовани, коментираха потресени лекари. Въпреки заложените от природата добри намерения, понякога на майката липсва елементарна информация и няма кой да и я даде. Първото правило, която всяка майката научава от собствената си майка е детето да се поставя в кошарката странично след хранене, именно защото се очаква, че може да повърне. 22-годишната Н.И., за която това било първо раждане обаче не знаела това и нямало кой да и каже. Живеела в откъсната Махала на един километър от същинско Кърджали по пътя за близкото село Калинка.

5-годишно момченце от приемно семейство в димитровградското село Крепост за малко не последва съдбата на кърджалийското бебе. На 1-ви май по обяд, малкият Никола Николов надигнал шарена бутилка изхвърлена от майка му в кошчето за смет. Мислел че е сокче, а то се оказало силен почистващ препарат „Зебра“. Никола отпил 1-2 глътки и незабавно изпищял след като емулсията предназначена за почистване на силно замърсени метални повърхности прогорила устата му. За щастие на гърчещото на земята дете наблизо била 59 годишната му приемна майка Ана Илиева. Тя не загубила присъствие на духа. Незабавно накарала момчето да изплюе всичко, после бръкнала с пръст в гърлото му и предизвикала незабавно повръщане. Не спряла дотук обаче. Бързо намерила кола, с която закарил детето в Спешното в Хасково. Проблемът бил че майката не била сигурна какво точно е пил синът й, понеже до търкалящата се бутилка зебра имало и такава със силно отровния инсектицид Би-58. Той се счита за почти 100 % смъртоносен при прием от устата. Хасковските медици извършили стомашна промивка на детето, но преценили че евентуалните поражения са големи. Малкият пациент бил изпратен с линейка на Бърза помощ за Клиниката по Токсикология в Пловдив. Едва там се оказало, че вместо смъртоносната отрова, Никола бил погълнал почистващ препарат. Макар и определено неподходящ за пиене, Зебрата е многократно по-слабо токсична от алтернативата в лицето на Би 58. Благодарение на бързата реакция на майката пък нищо от химическата основа не стигнало до стомаха и хранопровода на детенцето-била засегната само устната кухина. Два дни след отпиването на белината, малкият Никола вече се храни сам и се очаква да бъде изписан по живо по здраво. За щастие на стресираната си втора майка.

Ана Илиева е вдовица, която е отгледала свои деца, а в момента помага в отглеждането на внучетата си близнаци. След смъртта на мъжа й се чувствала самотна и подала молба до социалните да отглежда сираче. През март миналата година и дали малкия Никола от дом в Стара Загора.
Наблюденията на социалните са че детето е отлично обгрижвано-нахранено изкъпано и облечено, ходи на детска градина. Незабавната проверка на местния отдел за Закрила на детето стигнала до заключение, че се касае за нещастно стечение на обстоятелствата, вместо за небрежност от страна на родителката.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини