От х:

Днес в x:

Незаконно сметище цъфна до площадка Спартак, всички свиват рамене

Сметище посреща закусващите деца от училището

Незаконно сметище посреща закусващи деца от южния край на спортна площадка Спартак. От другата страна на оградата на съоръжението пък е хасковското СОУ „Васил Левски“. Покрай заформилата се боклукджийница често влизат и излизат ученици, които ще бъдат подложени както на смрад, така и на атака на мухи в по-топло време. Сметището е от месеци и няма гаранция, че няма да нарасне още толкова, притесняват се родители, които сигнализираха на редакционната ни поща за очертаващия се проблем. Макар входът да не е за ученици, доста деца и възрастни все пак намират начин да преминат оттам на път за школото и съответно да газят през отпадъци. Те само се замитат в ъгъла, но не се премахва сметището, твърдят живеещи от съседните блокове.

Проверка на място показа, че проблемът наистина съществува. Купчината смет не е голяма и на пръв поглед не затруднява маршрутите на пешеходци и коли, освен че силно загрозява гледката на иначе подреденото и чисто място. Евентуални зарази от сметището са малко вероятни, доколкото то се състои главно от строителни отпадъци, старо офис оборудване, листа и клони и известно количество опаковки от закуски и напитки. Същинският проблем обаче е, че никой не поема отговорност за него, нито признава авторство за извършеното замърсяване.

От СОУ-то отговориха, че тази част от двора не е вече тяхна. От общината била отдадена на частна фирма, която ремонтира бившите гаражи на училището. Представител на тази фирма, който упорито отказа да се представи и снима, категорично отрече да има нещо общо с боклука. Неговата смет се изхвърляла на специализираното строително сметище на Хасково. Помолихме го да каже къде се намира това сметище, а отговорите му приличаха на популярна сред кучетата игра, в която си гонят опашката - „Сметището е там, където е мястото за строителни отпадъци, а те са там, където е сметището“. На въпроса къде все пак е това там, бе отговорено, че „там“ е където му е мястото. Все пак от фирмата приключиха с каламбурите с твърдото обещание да разкарат боклуците „там“, където им е мястото, като подчертаха, че не е тяхна работа, обаче ще го направят на добра воля. От училището пък възмутено потвърдиха, че проблемът се появява всеки път през годината. На 15-ти септември миналата година персоналът лично изхвърлил огромен куп с отпадъци, но по-някое време той пак се появил. Според домакина на „Васил Левски“ отговорността е на съседните жилищни блокове. Хората от тях неколкократно били забелязвани да си хвърлят боклуците в ъгъла, въпреки наличието на един куп „бобри“ и съдове за разделно сметосъбиране, само на метри отпред на улицата. Те обаче не са за строителни отпадъци, които съставляват голямата част от боклуците и на теория изхвърлящите ги в контейнерите подлежат на глоби, ако ги спипат.

Г. Христов

Боклукджийницата не е голяма, но е от сърце
Състои се предимно от строителни отпадъци
Най-близките строители обаче, категорично отрекоха да имат нещо общо. Но щели да изхвърлят боклука на добра воля
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини