От х:

Днес в x:

МиГ-ове ще се ремонтират, ще продължим да пазим небето си

Николай Ненчев увери, че няма повод за безпокойство с ремонта на изтребителите МиГ-29 и че ще продължим да охраняваме въздушното си пространство.
След редовната видеовръзка с контингентите ни зад граница преди 6 май, министърът на отбраната обясни, че "около 80 и няколко милиона (лева) е цялата сума", ако искаме да ремонтираме няколко от МиГ-овете, които трябва да продължат, предаде БНР.

"Другият вариант е около 24 милиона за два, доколкото разбрах от ген. Радев (командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев - бел.ред.), които бихме могли да рамонтираме в рамките на тази година, за да гарантираме, че до края на следващата няма да имаме основание за безпокойство, т.е. те ще могат да изпълняват своята мисия и задължения", добави Ненчев.

Преди дни министърът не изключи възможността да се поиска от друга страна - членка на НАТО, да помага за охрана на небето ни, което би струвало около 5 млн. евро на година. Министърът бе категоричен, че няма да подпише договора за поддръжка на МиГ-29 и така от 9 септември няма да имаме летящи изтребители с изключение на старите МиГ-21. Той се мотивира с това, че руската оферта от 80 млн. лв. е тройно завишена и че му е предлаган процент, за да подпише.
По този повод прокуратурата започна проверка.

Ненчев отказа да каже днес дали вече е получил призовката на прокуратурата.

Министърът очаква през юни парламентът да приеме Програмата за развитие на въоръжените сили, от която зависят проектите за модернизация за армията на стойност 4 милиарда лева.

Миналата седмица Консултативният съвет за национална сигурност реши (КСНС) реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Средствата за отбрана ще растат от 2016-а през следващите 10 години.

Докато се провеждаше заседанието на КСНС, отвън имаше митинг в защита на НАТО и военния министър Николай Ненчев, чиято оставка беше поискана от АБВ.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини