От х:

Днес в x:

Шпионаж в полза на САЩ клати кабинета в Берлин

Двете опозиционни партии в Бундестага (общо 631 места) - на Левите (64 депутати) и на Зелените (63), ще поискат по съдебен път от правителството на Ангела Меркел да осветли всички операции на Федералната разузнавателна служба (ФСР), обвинена в шпионаж в полза на щатската Агенция за национална сигурност (АНС), писа в. „Велт ам зонтаг“. Противниците на желязната канцлерка обвиняват кабинета в Берлин в необоснован отказ да предостави необходимата информация по случая и умишлено заблуждаване на депутатите.

 „Щом нямаме достъп, ще си ги изискаме по юридически път. Очевидно Меркел предпочита да потули скандала, вместо да го разследва докрай. Ще принудим правителството да вземе решение на чия страна е“, заяви лидерът на групата на Зелените в парламентарната комисия по разузнаване Константин фон Нец.

 Опозицията недоволства, тъй като на 14 април в отговор на депутатско запитване вътрешното министерство обявява, че няма информация за промишлен шпионаж от страна на САЩ в ЕС. Само няколко дни по-късно в медиите гръмна новината, че ФСР е помагала на американските си колеги чрез следене на европейския авиопроизводител „Еърбъс“, както и на Елисейския дворец и на Европейската комисия.

 Преди седмица от базирания във Франция авиоконсорциум обявиха, че ще заведат дело за промишлен шпионаж срещу неизвестен извършител.

 В допълнителна ескалация на напрежението Левите поискаха и оставката на вътрешния министър Томас де Мезиер. „Най-нормалното е някой да поеме отговорност“, отсякоха от партията.

 Скандалът в страната, особено чувствителна към темата с подслушването, предизвиква все по-яростни реакции в медиите, като дори и десните издания си позволяват да критикуват Меркел, отбелязва АФП. Таблоидът „Билд“ нарече канцлерката „лицемерка“ заради недоволството, което тя демонстрира през 2014 г., когато стана ясно, че САЩ са подслушвали телефона Ӝ. От своя страна в. „Ди велт“ излезе с корица, на която Де Мезиер беше изрисуван като Пинокио с дълъг нос.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини