От х:

Днес в x:

Съветници обследват уличното осветление в Димитровград, кметът: Не виждам смисъл!

Комисия от трима съветника ще изготви становище за проблемите с уличното осветление в града и по селата

Комисия, която да обследва уличното осветление в Димитровград и Общината и в срок до 25 юни 2015 г. да представи становище, за това къде са необходими ремонтни дейности по него, реши да създаде днес Общинският съвет. След бурни обсъждания стана ясно, че докладната се приема с гласовете на 20 общинари, 10 бяха против нея.

Предложението идва от групата на "Да за Димитровград", а в комисията влизат Леко Леков, Диан Георгиев и Иван Гочев от ЕНП. Другите групи не пожелаха да участват в нея. По време на обсъждането в залата отново възникнаха спорове, които прехвърлиха конкретната тема и стигнаха до предстоящите през октомври местни избори.

Хубава е идеята на коалиция "Да за Димитровград", ама на мен не ми е ясно какво точно ще се прави и имат ли съветниците в комисията нужния ценз, заяви градоначалникът Иво Димов. 

И добави: "Работим от доста време по проблемите с осветлението в града. Обмислят се варианти за вид договори за подмяна на цялостното улично осветление, като се прилага и енергийна ефективност взависимост от населеното място. Общината наема фирма за анализ състоянието на училното осветление. На неговата база се изготвя проект, който е с икономично LED осветление. Така се прави анализ на уличното осветление!"

Пробно такива лампи вече са монтирани на детската площадка зад сградата на Община Димитровград и резултатите са добри, каза Димов.

Леко Леков от своя страна заяви, че има улици в града, на които няма осветление, а също и по-селата, затова е нужна комисия. Стана ясно, че от съветническата група - вносител са направили свое проучване и са набелязали къде има тъмни улици в града и селата. Намеси се и председателят на ОбС Стефан Димитров. ,Съобщи за сигнал, че на една улица близо до заведението "Кортовете"  при валеж уличните стълбове "бият" ток.

Димов отговори, че когато има сигнал до Общината, той взема се под внимание и винаги се изплаща екип, за да провери. 

"Вие какво имате против да се сформира комисия и да се направи обследване на състоянието на уличните лампи, аз като съветник също получавам сигнали", бяха думите на един от вносителите Калина Монева. Тя попита защо кметът не е предприел нещо за проблемите с уличното осветление до сега. "Оставям нещо за следващия мандат", отговори Димов. Заяви, че не е свършил това, защото този мандат върнал 12 милиона лв. стари задължения.

Дебата се прехвърли върху компенетциите на градоначалника и на общински съветници, и това дали е започнала вече предизборната кампания в Общинския съвет. В емоционален изблик шефът на ОбС Стефан Димитров каза, че следващия път съветниците трябва да си донесат детски играчки в залата, визирайки подмятанията на реплики и смях по време на дискусията.

Хубава е идеята на коалиция "Да за Димитровград", ама на мен не ми е ясно какво точно ще се прави и имат ли съветниците в комисията нужния ценз, заяви Димов

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини