От х:

Днес в x:

Виетнам отбеляза с парад 40 г. от края на войната със САЩ

Огромни тълпи изпълниха улиците на Хошимин, за да наблюдават военния парад с участието на 6 хиляди войници.

Парадът беше по случай  40-ата годишнина от края на войната със САЩ и обединението на Виетнам, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На 30 април виетнамците отбелязват Деня на обединението, наричан също Ден на освобождението, посветен на триумфа през 1975 г. на северновиетнамските сили над подкрепяния от САЩ режим в Сайгон в края на "Американската война", както я наричат във Виетнам.

"Голямата победа през пролетта на 1975 г. е величествена страница в нашата история", обяви премиерът Нгуен Тан Зунг от подиума, издигнат пред Двореца на обединението. 

"Тогава ние изпълнихме славната историческа мисия да освободим напълно Юга и да обединим страната, извеждайки я в нова ера на независимост", подчерта той.

Парадът бе излъчван на живо по държавната телевизия. Много от войниците носеха униформите и военните знамена на войските, влезли в града, наричан тогава Сайгон, на 30 април 1975 г. 

В парада участваше и реплика на танк-390, превърнал се в национален символ, след като бе сниман как нахлува преди 40 години през портите на тогавашния президентски дворец, отбелязвайки падането на сайгонския режим. Сградата сега е Дворец на обединението.

Младежи дефилираха зад огромен портрет на бившия президент Хо Ши Мин, лидер на комунистическите революционни сили, разгромили както колониална Франция, така по-късно и силите на САЩ, подкрепяли режима в Сайгон.
Южният град е преименуван в чест на Хо.

Освен от премиера Зунг националното ръководство на страната беше представено от лидера на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг, президента Чъонг Тан Шанг и председателя на Националното събрание Нгуен Шин Хунг. Парадът бе наблюдаван и от гости от Камбоджа, Лаос и Куба, съобщи ДПА.

Нито един представител от САЩ не присъстваше на парада. Американският посланик участва малко по-късно в церемония в консулството в Хошимин с асоциация на ветерани. 

Виетнамската война причини смъртта на 3 милиона виетнамци, много от които цивилни. Загинаха и 58 хиляди американски войници.

Конфликтът разедини дълбоко американската общественост и завърши с първото голямо поражение на една свръхсила, която се смяташе за непобедима, посочва АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини