От х:

Днес в x:

От ума си тегли

Премиерът Бойко Борисов посъветва министъра на културата Вежди Рашидов да иде на театър и да гледа постановката „Език мой, враг мой”: "Вежди Рашидов да гледа постановката „Език мой, враг мой” и да се поучи от мен. Мълчиш, работиш и оттам нататък делата да говорят…"

Ако това е мълчанието, бедна ми е фантазията, какво точно е говоренето… Както и да е. Не мисля обаче, че проблемът на Вежди е в езика. Струва ми се, че е по-нагоре. И даже и да има някъде постановка „Език мой…”, няма да му е от полза. Лично ние препоръчваме „От ума си тегли” по Грибоедов. Ние сме я гледали през 2008 г., когато московският Малий театър гостува на „Народния театър”. Сега, доколкото знам, я играят децата от Театрално студио “Смехурко” в Банкя. Таман и наръчно…

По-горе казах „даже и да има постановка „Език мой…”, защото май няма. Когато в началото на годината премиерът посъветва министрите си да я гледат, ние решихме да видим къде я дават и също да я гледаме. Щото често сме го имали същия проблем и продължаваме да го имаме. Но за наше учудване, такава постановка нямаше никъде. Ако сега некой театър, по негова препоръка я е поставил, то е друг въпрос… Но не вярвам, защото не намерих и литературно призведение, нито автор. Само пословици.

Освен това струва ми се малко нахално, дето премиерът праща на театър човека, който го заведе за пръв път в храма на Мелпомена. Но това Вежди да си му го каже. Ако събере кураж, де…

Светът е пълен с нахалници. „Договорът за депозит на Иван Костов във фалиралата КТБ е бил подменен”, пише „Труд”, позовавайки се на агенция „ПИК”. Оригиналният му договор бил преференциален, с особено висока лихва, договорена лично с банкера Цветан Василев. Това означава, че по закон той не би имал право да получи гарантираната сума от 100 000 евро, както и да прави прихващания на горницата. За тази фалшификация Костов бил подпомогнат от един от квесторите в банката.

Като питали Костаки какъв му е договорът, той рекъл: „Договорът е такъв, какъвто е…” Не, договорът е такъв, какъвто не е бил, или не е такъв, какъвто е бил. Но не е тъждествен на себе си във времето.

Ако това се окаже вярно, то ще бъде венецът на политическата кариера и житейския път на Иван Йорданов Костов. И тогава ще мога с чиста съвест да го нарека мошеник. Но дали ще де докаже и как ще разберем, че се е доказало…

По последни данни на националната статистика броят на ранно отпадащите от училище деца пак е почнал да расте. През 2012/2013 г. са отпаднали 17 500, а през 2013/2014 г. 17 800, от които по-голямата част - 11 800, са в основното образование. Най-много деца са напуснали училище по семейни причини - 5900, или 42.7%. Поради емигриране на семействата са напуснали 39.6%, и поради нежелание да учат - 10.1%.

Когато се чудите откъде събират електорат партии като Атака и бебеците, да не се чудите. Е, не само от тук, де.

Като споменахме Атака, та се сетих. Сметната палата проявява нездрав интерес към приходите на партията и по-специално към тези от членски внос. Записали, че са получили  1 293 000 лв. под формата на членски внос. За да прецените колко безумна е тази цифра за партия, която на последните избори не успя да събере и 150 хил. гласа, трябва да и сравните с приходите на столетницата, които са 1.255 млн. лв. Значи Сидеров е минал БСП по членска маса. Като наблюдавам червените как копат надолу, нямам съмнение, че и това ще стане. Но все още не е станало. ГЕРБ е получил от членски внос мижавите 88 хил. лв., а ДПС – 562. При това този ръст на членския внос на Атака е станал през последните две години. През 2013 г. партията е имала 150 хил. лв. приходи по това перо, през 2014 - 370 хил. лв., 2015 - 1.3 млн. лева. Но може и да са рубли, не се знае… Важното е, че растат в геометрична прогресия. Догодина може да ни изненада с 5-6 млн. Освен това Сидеров е получил 726 хил. лв. от дарители и 3.2 млн. от държавната субсидия. Дето се вика, нека му е зле.

Мъж от Любимец гръмнал тъща си и сестра й с два изстрела. 42-годишният Димитър стрелял от голямо разстояние с дребни сачми за пъдпъдъци, поради което двете жени се отървали само с наранявания. Една сачма заседнала подкожно в корема на тъщата, една в коляното на сестра ѝ. Явно е искал само да ги сплаши. Статистиката показва, че когато един зет има по-сериозни намерения, той използва бренеке и се приближава максимално близо до обекта. За това говори и фактът, че не е изстрелял и двата фишека срещу тъщата, а е пуснал и един на сестра ѝ. Не вярвам да е целял геноцид спрямо целия им род. Освен това, ако човекът е имал сериозни намерения, щял е да измисли някаква легенда. Преди години един в с. Дрен, Радомирско, надупчи тъща си със сачми. И обясни, че стрелял по врабчета, и не видял, че бабата е горе на черешата. Е, не му се размина, щото и той не беше дообмислил всичко. Следствието показа, че е стрелял с 13 нули, което е сачма за глиган, докато за врабче се бие с №11. Но той нямал време да презарежда, щял да изпусне сгодния случай.

До оръжие се прибягва само в най-краен вариант, когато се изчерпат всички вербални средства. Предвид на идващия Гергьовден се сещам за един зевзек на село, който всяка година месец преди празника започваше да вика на тъща си „агънце”. И по този начин си осигуряваше поне месец спокойствие. Но само на шега, никога не отиде по-далеч. Но хората са различни.

Ние например никога не бихме стреляли по нея. Нищо, че сме добър стрелец, в училище и в казармата даже сме награждаван. Но това са различни неща. Отец Браун на Честъртън казваше: „Думата „добър" има много значения. Например, ако човек застреля тъща си от разстояние  петстотин метра, аз бих го нарекъл „добър стрелец", но не и „добър човек".

Което е и така и не съмвес така… Не бих бързал само от една такава постъпка да определям човека като лош. Трябва да познавам и супостата, както се изразяват някои колеги. Щото какви дзверове има…

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини