От х:

Днес в x:

Мъчилища за животни ли са зоопарковете

Лъвът Борис е в бетонно-желязна клетка, макар и с три пъти по-голямо пространство на открито

Лъвът Борис от хасковския зоопарк е здрав и е в добро физическо състояние. Това констатира проверка на РИСОВ Хасково след подаден сигнал от природозащитници, че лъвът е болен, изтощен, гладен и не се гледа добре. В състава на проверяващата комисия е имало и ветеринарен лекар, който е прегледал животното. Заключението му е, че е здраво и в добро физическо състояние. Редовно е бил обезпаразитяван, профилактичните прегледи също са били редовни, последният е бил на 20 април. Заключението на експертите е, че животното е добре гледано, а храненето му е съответно на физиологичните особености.

Площта, осигурена на лъва, е 100 квадратни метра, при изисквани минимум 30 квадрата.

Всичко това е написано в отговора на жалбата до РИОСВ за жалкото, според тях, състояние на лъва Борис.

Шефът на зоопарка Валентин Ахтаров пък съзира организирана кампания, дори цяла международна конспирация, срещу него. “На лъва е осигурено три пъти по-голямо пространство от изискването”, посочи той.

Наредба №6, която регламентира отглеждането на диви животни в зоологическите градини обаче задължава собственика да осигури подходяща среда – “големи камъни, растителни островчета, дървета или други пространствени елементи, които да го доближават максимално до естествената му среда и да предложат максимално разнообразна среда за обитание”.

“За лъвиците сме осигурили точно такова пространство. Мъжкият обаче не можем да го пуснем при тях”, обясни Ахтаров. Така че Борис ще остане затворен в стоманено-бетонната си клетка, макар и на по-голяма площ.

“Въпрос на възможности. Струва ли си само за едно животно да направим такава голяма инвестиция”, пита Ахтаров.

“Миналата година тук на гости ми бе колега от Базел, показа ми проспекти. Ами че тяхната зоологическа градина е на площ колкото Хасково. А нашето е само зоопарк, площта му е около 70 дка”, допълни Ахтаров. “Въпрос на пари”.

От началото на тази година хасковският зоопарк на практика е без лиценз, старият е изтекъл през 2014-а. “Чакаме комисия от министерството, но цялата процедура се движи от общината”, обясни Ахтаров. “Като дойдат, ще огледат, ако решат, че условията на лъва не са подходящи, ще вземем мерки”, уточни шефът на зоопарка.

През последните няколко години в зоокъта наистина бяха направени доста подобрения. Ахтаров дори смята, че нашият е сред най-добрите в страната. В сравнение със зоологическите градини в цивилизования свят обаче изглежда като място за средновековна инквизиция.

Под натиска на Европейския съюз през последните 4-5 години много от зоологическите градини в България тръгнаха към подобряване на условията поради реалната заплаха от затварянето им. Резултатите обаче са като всичко станало в България – половинчато, побългарено, посредствено.

По такива поводи обикновено си казваме: На богатите страни им лесно, всичко може лесно да се направи с пари.

Но не винаги опира до пари. Един от най-големите зоопаркове – Австралийският например, не се финансира изобщо от държавата. Освен входните такси и добре обмислена мотивационна система за дарения, той предлага обучение на открито за ученици от всички възрасти. Уроците са приведени в съответствие с националната учебна програма по избраната тема - география, икономика, бизнес, история, биология, туризъм, маркетинг, опазване на здравето в работната среда, устойчивост и много други. Разработена е и ефективна Осиновителска програма, която работи и дава впечатляващи резултати.

Така че не всичко опира до пари.

“Няма щастливо животно в клетка”, казва Ахтаров. Вижте по-долу някои от най-добрите зоопаркове в света. Животните в тях едва ли са по-щастливи от събратята си на свобода, но пък със сигурност не са толкова нещастни като тези в България.

Тодор Кръшков

Австралийският зоопарк не получава финансиране от правителството

Зоопаркът Бронкс е един от най-големите в света – разгънатата му площ е над 1000 дка. Наред с впечатлящите си размери, тази зоологическа градина може да се похвали и с огромно разнообразие от видове, просторни площи и красив пейзаж. Именно тук може да се види най-голямата тропическа гора, направена от човек, достъпът до която е посредством еднорелсова железопътна линия. Един от най-интересните обитатели на зоопаркът Бронкс е снежният леопард.
Зоопаркът Сан Диего, разположен в парк Balboa, е един от най-впечатляващите в света. Върху площ от 400 декара хълмист терен своето място намират екзотични растения, криволичещи пътеки и над 4000 животни, между които тигри, горили, полярни мечки, коали и гигантски панди.
Разгънат върху площ от 280 дка, зоопаркът в Сингапур имитира тропическа гора, като по този начин на животните се дава възможност да обитават естествената си среда. Буйната растителност,  многото поточета и камъни разделят животните от посетителите. Прелитащите птици, малките маймунки и  пълзящите костенурки допълват илюзията за разходка в гората. Най-големите атракции в зоологическата градина в  Сингапур са малайският тигър, хобот маймуната, белият носорог и комодският варан.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини