От х:

Днес в x:

Поредна награда за немските театралните таланти от „Ботев”

Театралното студио на немски език от езиковата гимназия отново с  отличие от Националния фестивал за училищен театър на немски език„Завесата се вдига за немски език”

Участниците от немската театрална група към ГПЧЕ „Христо Ботев” град Кърджали се завърнаха от Националния театрален фестивал „Завесата се вдига за немски език” с награда за най-добра мъжка роля.  Тази година фестивалът се проведе от 23 до 25 април в Ловеч и  отново бе организиран от Министерството на образованието, Посолството на Федерална република Германия, Гьоте институт – България и фондация Ханс Зайдел. Форумът се провежда за четвърти пореден път  и участието на възпитаниците на езиковата гимназия в Кърджали в него вече е традиция.  Самото участие във фестивала е награда за тяхната работа през годината, защото до финалната надпревара достигат само 12 избрани пиеси, които журито е одобрило след внимателен подбор на предварително изпратени записи на подготовката на театралните представления. Тази година кърджалийските театрали премериха силите си и изпревариха  други 20 участници, между които редица елитни езикови гимназии в страната.

Мотото на фестивала бе „Гражданска смелост: Заедно в обществото”  и талантите от Кърджали представиха пиесата „Между нас” от немския автор Ханс Георг Краус, разказваща за предразсъдъците по отношение на чужденците в Германия и как те могат да бъдат оборени и променени от младите хора, живеещи в ново общество на толерантност и разбирателство, в което е важно кой си и какъв си, а не къде си роден и каква е твоята националност. В нейното сценично пресъздаване участие взеха учениците: Никола Ликов, Ивана Зидарова и Деница Георгиева от 12 клас, Гергана Вакарелова и Берна Ахмед от 11 клас, Йоана Милева, Александрина Янева, Васил Христов и Богомил Тодоров от 10 клас и Павел Димитров от 9 клас. Поднесена с голяма доза хумор и намигане към немската култура и представи, постановката, представена от възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев” и режисирана от Атанас Атанасов, събра много овации от страна на публиката. Като истински артисти те показаха завладяващо актьорско майсторство и отлично владеене на езика на Гьоте, като впечатлиха журито с оригиналната си интерпретация. Неслучайна бе и наградата за най-добра мъжка роля, присъдена на Никола Ликов, който е един от първите участници в театралното студио на немски език в гимназията. Той развива своя театрален талант както на немски, така и на български език като участва всяка година и в традиционните представления на български език, изнасяни от театралите на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Затова получената от него награда е достоен финал на неговите изяви на сцената на любимото  му училище. Никола  тази година е абитуриент и сподели, че  трудно ще се раздели със училището, което му е донесло толкова силни емоции не само в класната стая, но и извън нея, на театралната сцена. А оставащите и след него последователи на театралната магия споделиха, че са  решени да следват вече създадените от по-големите техни съученици сценични традиции  и си пожелаха много бъдещи успехи в следващите издания на фестивала.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини