От х:

Днес в x:

Турски шофьори без книжки возят пътници със счупен рейс

21 акта от 62 проверени автобуса и камиона съставиха инспекторите на ДАИ Хасково при извънредната акция на транспортното министерство на ГКПП Капитан Андреево. Тя бе водена лично от транспортния министър Ивайло Московски, който тръгна за турската граница още в 3 сутринта, за да предвожда лично проверките от 6. Търсеха се нерегламентирани превози на пътници между България и Турция или такива, които пътуват с билети с многократно по-ниски цени и така създават условия за нелоялна конкуренция. Такива не бяха намерени, като откритите нарушения бяха предимно документални. С едно изключение, дошло след официалния край на проверката. Инспекторите спрели турски автобус, който бил с пукнато предно панорамно стъкло. Липсвали тахографски листа и информация за времето за управление и почивка на шофьорите през последните 28 дни. И най-важното - двамата водачи били без книжки. Шофьорите са задържани, а пътниците остават на границата докато не бъде изпратен автобус с други водачи.

 

В акцията бе впрегнат почти целия ресурс на транспортното министерство и най-вече на ДАИ Хасково. Извънредните проверки на превозвачите стартираха в 6 сутринта и официално продължиха до 9. В първите 2.30 часа обхванаха 47 автобуса и няколко камиона, предимно на вход за България. ДАИ-джиите засичаха изрядността на изискваната документация за превоз на пътници и товари, а с мобилната си лаборатория проверяваха техническата изправност на возилата - осево натоварване, състояние на шасито, двигател и правилното разпределение на тежестта на товарите. На бърза ръка бяха съставени 15 акта, но в интерес на истината нито едно от нарушенията не засяга безопасността на пътниците. Откритите нередности са при тахографските шайби на возилата и липса на заверка и легализация на документи, необходими за движение в други държави, в случая извън ЕС.

 

В мрежата на ДАИ не попаднаха незаконни превозвачи и нерегламентирани пътници, които всъщност бяха първопричините са акцията. В крайна сметка се оказа, че или всички превозвачи по линията България-Турция са изрядни, или са просто добре информирани и са избегнали онагледяване на незаконните практики, които са публична тайна в районите в близост до южната ни граница. Според министър Московски оттук нататък държавата ще засили значително контрола върху автобусите на границите, макар към момента ведомството му да няма физическия ресурс да превърне акции като днешната в регулярни. Особено при липсата на констатирани нарушения.

 

Проверката обаче не мина без куриози. Към 8.30 часа проверяващите спряха български автобус със софийска регистрация, който превозвал екскурзианти за Турция. Всичко по автобуса и документацията на пътниците бе изрядно, но внезапно нередовен се оказа самият шофьор. Дългогодишният водач Румен Трайков от София се оказал сполетян от лош късмет - в деня преди тръгването апаши му обрали личния автомобил, като задигнали талона на колата, ключовете и по-лошото – документа му за квалификация за международен превоз на пътници. За което нещастният шофьор отнесе акт от 500 лв, отделно ще бъде проверен от полицията дали е подал сигнал за грабежа от личното му возило.

 

Г. Христов

Акцията хвана автобусите влизащи в България
Министър Московски водеше акцията от рано сутринта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Иа
    ИА АА
    0 0
    10:31, 22 май 2015
    И още: Боби тъпото, Владо Колев и Цветелин Цветанов.

Още новини

Последни новини