От х:

Днес в x:

Двете грешки на Борисов

Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност и определи за начална дата на неплатежоспособността 6 ноември 2014 г., когато БНБ ѝ е отнема лиценза. Значи от края на юни до началото на ноември банката е била платежоспособна. Съдът отхвърлил датата 30 септември, за която настояваше БНБ. Според съдиите до 6 ноември БНБ е разполагала с достатъчно инструменти, да оздрави КТБ, дори и наистина тя да е била изпаднала временно в неплатежоспосбност. Можела е например да нареди принудително увеличаване на капитала на банката. Обаче, както добре знаем, целта беше съвсем друга. Оня ден бившият изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров го каза в прав текст: "Хора около Делян Пеевски и ДПС ще придобият КТБ на нищожна цена… Финансовият министър Горанов действа в активно взаимодействие с ДПС, така че отиват натам нещата…”

Датата на несъстоятелността е важна, а за някои и много важна. Всички цесии, които са направени преди нея, остават валидни, а тези след нея гризат дръвцето.

Допускам скоро да разберем и на какво се дължи нежеланието на БНБ и Искров да се опитат да спасят банката. Не знам дали има връзка с горното, но финансисти съобщили на Фрогнюз, че вероятно банката, към която са извършвани парични преводи по сметка на управителя на БНБ Иван Искров е Federal Bank of the Middle East Ltd, обявена от МФ на САЩ за перачница. Фрогнюз знаели и от коя българска банка са транзитирани сумите, но засега от щели да я запазят в тайна. Интересното е, че досега не се е чуло прокуратурата да се заинтересувала от случая, нито пък ДАНС и Финансовото разузнаване да са се заели да поразнищят този грандиозен скандал.

Министър Горанов се кълне, че всички сделки, които увреждат масата на несъстоятелността или привилегироват някои кредитори за сметка на други, ще бъдат оспорени в съда: „Без значение дали това е Вежди Рашидов, дали е някой друг повече или по-малко известен гражданин...” И Веждито пак ще вие като флекс… Тоя път вече ще се самоубие наистина.

Но разбира се, това ще стане след като съдът се произнесе. Но съдът не винаги се произнася според очакванията, па и според законите. Колегата Иван Бакалов описва нашироко делото на “Месокомбинат Варна” АД срещу Петя Славова и “Инвест банк” за 9 млн. лв., източени от сметката на фирмата в банката и от банката. През 2014 г. главният ищец, собственикът на фирмата Борислав Манджуков, е убит. Делото продължава майка му и СГС осъжда “Инвест банк” да възстанови източените пари. Славова естествено обжалва в САС. На делото обаче се явява фалшив адвокат, заявява, че истинският адвокат е уволнен, показва фалшиви пълномощни и решение на борда на директорите на месокомбината, че се отказват от спечелените на първа инстанция 9 млн. лв. Истинският адвокат пледира за отлагане на делото, призоваване на клиента му пред съда, където да каже кой адвокат е истински, експертиза на подписите… Но вместо това единствено разумно решение, председателят на съдебния състав Стефан Гроздев, който в момента е временен председател на САС, приема документите на лъжеадвоката и прекратява делото.

Това не са вече гнили ябълки. Това са скапани ябълки!

Лани бившият главен мюфтия Недим Генджев прокле съдия Гроздев с най-тежката клетва в исляма "Ляанет дуа". Щото отсъдил, че легитимен главен мюфтия е не Генджев, а Мустафа Хаджи. Ходжите викат, че решението било мотивирано с 350 хиляди евро, а Гроздев бил "олицетворение на магистратската зависимост от модела "КОЙ?" Генджев разправяше как през 2011 г. му се обадил министърът на външните работи Николай Младенов и му казал да напусне мюфтийството, щото Ердоган се бил обадил на Бойко, че не иска той да е главен мюфтия. „Аз му казах: Сиктир бе, педераст! Казах му го по телефона. Той е такъв.” Два часа по-късно в мюфтийството пристигнал градският прокурор Кокинов и Генджев го проклел до един месец да не е вече на тоя пост. Клетвата малко се позабави, но все пак се сбъдна. Но Гроздев засега не го лови…

Сайтът на Христо Христов desebg.com публикува цялото досие на разузнавача Велизар Енчев. Оказва се, че Велизар не е бил само разузнавач, но и доносник. Писал е за колегите си, сред които Веселина Седларска и мъжа ѝ Радосвет Банков. В документа било отбелязано, че дал изчерпателен отговор на въпрос за лицата! После е слухтял и в редакцията на „Отечествен фронт”, където е работил след следването.

Аман от ченгета вече! А скрийте се, бе! Тия едва ли не си мислят, че ще останем без правителство и политици, ако не са те да ни захранват с кадри!

Айде, моля, Енчев вече да се споменава с първата си специалност – ченге, а не с прикритието си журналист. Имаме си достатъчно грехове като професия, за да поемаме и милиционерските.

Шефът на временната анкетна комисия по енергетиката Валери Симеонов разправя на какви далавери са се натъкнали при разследването. Най-големи далавери досега са открити във фотоволтаничните централи. Фирми, които декларирали, че работят с мощности от 5 мегавата, продавали по 10 мегавата. Милиарди левове са потъвали за ток, произведен от слънчева енергия през нощта, за което държавата е плащала като поп, разправя Симеонов.

Да, бе, държавата е плащала! Плащали сме ние, включително пенсиите с по 200 лева, работещите бедни, социално слабите… Всички сме пълнили гушката на енергийната мафия. Думите на Симеонов потвърждава и шефът на КЕВР Иван Иванов. В българската енергетика, вика, има течове за стотици милиони левове, изчезнали и откраднати. Имало слънчеви централи, които продавали ток и през нощта, възползвайки се от небрежността на съответните институции, в това число и на енергийния регулатор. Небрежност?! Я, даге! После тия небрежните си намират едни пачки в джебетата, но нали са небрежни, хич не обръщат внимание…

Много са ни хитри депутатите, като листни въшки са хитри. По балкански хитри! НС призна масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 година и обявява 24 април за ден на възпомeнание на неговите жертви. „Масово изтребление”, а не геноцид! Може на някоя проста герберска кратуна да ѝ изглежда почти същото, ама не е! Далеч не е! Главният гербер обясни тая малка хитрост така: "Те (Турция) направиха жестове към нас с износа на месо, когато контрасанкциите на Русия ни удариха много…"

Ето това имахме предвид, когато казахме навремето, че Борисов прави само две грешки: във вътрешната политика и във външната политика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини