От х:

Днес в x:

Първанов за последно лидер на партия

Бившият президент Георги Първанов потвърди, че е преизбран отново за председател на АБВ и обяви, че това ще е последният му мандат като партиен лидер. Той не разкри какви са резултатите от вчерашното вътрешнопартийно гласуване за председател на АБВ.

"На мен ми идва вече в повече това партийно лидерство. Това ще бъде моят последен мандат като партиен лидер... Аз ще се занимавам с политика при всички положения, но това не е оперативната политика", заяви Първанов пред Би Ти Ви.

В 10.30 часа в НДК започва първата национална конференция на АБВ, на която ще се обсъжда отношението на партията към днешното управление, в което зам.-председателят й Ивайло Калфин е вицепремиер и министър. Първанов заяви, че засега партията подкрепя кабинета, но ще го наблюдава критично.

В началото на заседанието ще бъдат обявени и резултатите от вчерашния вътрешнопартиен избор на председател. Първанов се похвали, че в партийните избори са участвали над 25 хил. души, от които 10 хил. реални членове. Това е повече, отколкото събрали СДС на трите последни избора, отбеляза той.

На въпрос дали ще последва примера на бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов и ще се занимава с изследователска дейност, Първанов отговори: ""Аз далеч преди Иван Костов съм си изградил свои структури". И напомни за своята "Академия за млади лидери", която подготви още като президент и в която се подготвят бъдещи политици.

На въпрос дали при избора на председател има имитация, Георги Първанов попита дали през 2006 година не е било ясно, че той ще спечели на президентските избори. Той посочи, че има избори, които в някаква степен са предопределени, но това не намалява тяхното значение. Вероятно с опита, авторитета на създател на АБВ, имам преднина, но самия факт, че излязоха млади хора, това е добър знак, заяви Първанов.

Той похвали работата на вицепремиера Калфин. "Един министър свърши работата колко за 6 други", смята Първанов. По думите му свършеното в образованието, здравеопазването, енергетиката от другите министри не може да се мери с направено в социалната сфера, а трябва да се очаква и още.

Попитан защо БСП и АБВ да не играят с общ кандидат за президент и дали това не би бил той, Георги Първанов даде пример, че през 1999 година левите формации са участвали на местните избори заедно, а през 2001 година тази коалиция е укрепнала, което е довело до победа на президентските избори. Що се отнася до моите лични амбиции, те не са връщане на "Дондуков" 2, заяви Първанов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини