От х:

Днес в x:

Пчелите налитат на замърсена с пестициди храна

Това е последния обрат в приказката за неоникотиноидните пестициди и дискутирания им ефект върху здравето на пчелите. Ако имат право на избор някои пчели биха предпочели захар съдържаща неоникотиноиди.

От края на 2013 употребата на 3 вида неоникотиноиди - клотианидин, имидалкоприд и тиаметоксан, беше ограничена от Европейския съюз, като част от двугодишен мораториум след представянето на доказателства, че тези вещества са вредни за пчелите.

Ограниченията на ЕС бяха оспорени от агрохимичните компании и националните правителства, заради противоречивата информация за ефектна на неоникотиноидите върху пчелите.

Вследствие на противоречията е било проведено изследване от Университета в Нюкасъл, Великобритания.

Като част от него на два вида пчели - медоносни и мъхести, е бил представен избор на захар, едната съдържаща неоникотиноиди в нива подобни на тези в нектара на растенията.

Било е установено, че и двата вида пчели са предпочели съдържащата пестициди захар.

Предпочитанията им са били насочени основно към имидалкоприда и тиаметоксана, но са избягвали клотианидина.

"Това е наистина много странно и интересно", казва Дейв Гулсон от Университета в Съсекс. Според него може да се окаже, че пчелите консумират много по-високи дози от тези пестициди, отколкото се е смятало преди.

Друго изследване публикувано тази седмица, обачи сочи, че неоникотиноидите наистина имат вреден ефект върху пчелите.

Този експеримент е бил фокусиран върху видовете диви пчели и земеделски площи в южна Швеция, за да имитира реално ситуацията при която неоникотиноидите се използват от фермерите. Изследователите използвали препарата Еладо, съдържащ клотианидин.

Водещата на проекта Мая Рундолф казва, че изследването и е уникално, защото се е състояло в реални условия, за разлика от много други, при които пчелите умишлено биват излагани на влиянието на неоникотиноидите.

Екипът е регистрирал спад на дивите пчели и репродукцията на мъхестите пчели.

Мъхестите пчели и медоносните пчели са важни опрашители, като мъхестите пчели са по-важни от медоносните за култури като домати, боровинки, малини и боб.

Не е бил забелязан значителен ефект върху медоносните пчели.

Учените все още спроят дали резултатите от изследването категорично доказват вредния ефект на пестицидите върху популацията на пчели.

Според някои резултатите са повече от красноречиви, според други е необходима повече информация, за да се определи риска и вредното влияние.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини