От х:

Днес в x:

Откриха огромен резеревоар с магма под Йелоустоун

Всеки ден супервулканът спотайващ се под Националния парк Йелоустоун бълва 45 000 тона въглероден диоксид - много повече от отколкото разположената близо до повърхността камера може да произведе. Сега учените са открили уникалния източник на газа. Магмен басейн съдържащ достатъчно разтопена скала, за да запълни Гранд Каньон 11 пъти.

Геофизикът Хсин Хуо Хуанг от Университета на Юта в Солт Лейк Сити и колегите му са открили липсващата магма в Йелоустоун след като внимателно са проследили сеизмичните вълни от почти 5 000 земетресения от вътрешността на супервулкана. Новооткритият резервоар с магма, намиращ се на 20 километра под повърхността свързва горещите точки, които захранват вулканичната ситема с разположената близо до повърхността магмена камера. С размера си от 46 000 квадратни километра, резервоарът разполага с 4 пъти по-голям обем от този на по-малката камера.

Въпреки че е голям, изследователите казват, че резервоарът съдържа едва 2% разтопена скала и е на прекалено дълбоко, за да предизвика супервулканично изригване с мащаба на експлозията оформила калдерата на Йелоустоун преди 640 000 години. Шансовете за скорошно изригване на супревулкана остават малки, казват учените. Но дори и така откритието ще помогне на вулканолозите по-доре да преценят риска от Йелоустоун.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини