От х:

Днес в x:

Пълна смяна на Борда на директорите в МБАЛ, Близнаков аут

Д-р Близнаков: Решението е на министерството


Най-накрая опозицията /в болницата/ и управляващите/в държавата/ взеха „мерките“ на изпълнителния директор на хасковската болница д-р Славчо Близнаков. След два опита за преврат третият ще е успешен. На 18-ти май е насрочено ново общо събрание на акционерите в лечебното заведение, на което ще бъде освободен целия досегашен борд на директорите в лицето на д-р Близнаков и д-р Тодор Пандов, както и шефът в оставка д-р Валери Митрев, научи Haskovo.net. Ще бъде избран нов състав който на първо четене ще е с безпрецедентните 5-има души. Предполага се, че някои могат да отпаднат на самото събрание. Засега обаче предложените имена са 5. Повтарящото в тях е на д-р Митрев който на 28-ми ноември 2014-та си подаде оставката от стария борд заради „изчерпано доверие в изпълнителния директор /д-р Близнаков б.а./“.

Компания на Митрев на шефските места ще правят д-р Атанас Паунов - настоящ началник на Детско отделение, д-р Георги Гелов - лекар от Хирургическо отделение, д-р Мариян Запрянов, понастоящем зам.-директор по медицинската част, и Ирена Узунова, бивш областен управител на Хасково и ексдепутат от партия ГЕРБ. Не е ясно кой от 5-мата ще е изпълнителен директор. Предполага се, че шефът на борда ще е д-р Митрев, но и това не е на 100% сигурно, защото обикновено тази длъжност се спуска от принципала на болницата Министерството на здравеопазването. То се държи от министър Петър Москов, който е от квотата на коалиционните партньори от Реформаторския блок, докато Митрев е кадър /и бивш зам.-министър/ от ГЕРБ.

Съдбата на самия Близнаков също не е ясна. Потърсен за коментар по телефона той заяви, че в момента е в София и не е запознат отблизо със случващото се. Знае за новото общо събрание, но няма информация нито за членовете на новия борд, нито кой ще го наследи като изпълнителен директор. Отказа да коментира своите планове, както и намеренията на Министерството да го смени. Смяната му обаче се готвеше отдавна, като за разлика от преди, сега е подготвяна старателно и на всички нива.

По информация на Haskovo.net за нея се е заговорило още в края на миналата година на най-високо ниво. Призивът да напусне /доброволно/ болницата дошъл от Министерството още преди малко повече от два месеца. По непотвърдена, но и неотречена от МЗ информация, в замяна на Близнаков бил предложен шефският пост в 5-тата най-голяма болница в България - Света Ана, известна още като Окръжна болница на София. Там Близнаков е бил заместник директор близо 6 години. Сега го гласели за шеф, който да замени дългогодишния началник д-р Димитър Димитров, чието прегрешение бе, че голяма част от авоарите на Света Ана потънали заедно с фалиралата КТБ. Въпреки финансовия удар обаче, Света Ана остана една от най-стабилните болници в страната, без дългове и с годишни приходи от над 40 млн лева. По една или друга причина обаче Близнаков отказал примамливата оферта и предпочел да остане в Хасково. По времето на тези „преговори“ пък се решаваше съдбата на недостроения хирургически блок, заради който се съдеха МБАЛ и Община Хасково. Първите индикации бяха, че ще го спечели болницата. Що се отнася до попълването на борда на МБАЛ след оставката на Митрев, това трябваше да стане на общо събрание, което се очакваше да бъде насрочено от МЗ по-късно през годината. Развръзката обаче дойде по-рано и приключи скоротечно. Общото събрание бе насрочено в последния работен ден на миналата седмица, петък 17-ти април, за да се спази законовото изискване за 1-месечен срок преди датата на самото мероприятие. Вчера пък излезе решението на Окръжен съд Хасково, което присъди хирургическия блок на общината. Това е първата инстанция. Евентуалното обжалване и продължаване на делото вече ще е в правомощията на новия борд на директорите, който ще стане окончателно ясен на 18-ти май.

Г.Христов

За смяната на Близнаков се заговори още когато той и дългогодишния му другар д-р Митрев/вляво/ започнаха да гледат в различни посоки в края на 2014-та
Митрев ще влезе и в новия борд на директорите
Заедно с д-р Георги Гелов
Д-р Атанас Паунов
Д-р Мариян Запрянов/в средата/
Въпреки че я сполетеля инсулт, бившият областен Ирена Узунова е запазила бойния си дух че да се хвърли във водовъртежа от мераци в МБАЛ Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Го
    гост
    38 -5
    17:46, 23 апр 2015
    Явно д-р запрянов е кандидатурата на "сигурния министър" делянчо, барабар с менторите му станислав- тъпото и ганю- веца г. Станков.
  • 2
    На
    На ..........
    21 0
    08:34, 24 апр 2015
    Мечо беше извънредният и пълномощен посланик на ДПС в болницата по времето на Близнаков!
  • 3
    Ив
    иванова_1432150028
    0 0
    22:16, 20 май 2015
    Защо са тези смени?
  • 4
    Ив
    иванова_1432150028
    0 0
    22:17, 20 май 2015
    Защо са тези смени?
  • 5
    Ив
    иванова_1432179629
    0 0
    06:29, 21 май 2015
    Защо са тези смени?
Последни новини