От х:

Днес в x:

През 2050-та: Хасково става квартал на Република

Националната статистика дава мрачна прогноза за Хасково

Циганското малцинство бавно и полека става мнозинство в обезлюдяващата област Хасково. Регионът регистрира ударен отрицателен прираст на населението, значително по-голям от средния за страната и още по-интензивен от съседните области. Само за една година е изчезнало едно село като Узунджово например с неговите около 1700 жители. За 14 години областта се е стопила с над 30 хиляди. Град Хасково пък е намалял с 1007 души само за 2014-та година, а за времето от 2000-та година досега с близо 6 хиляди/5 853/. И на тяхно място идват циганите. Поредната индикация за стряскащия демографски процес този път дойде от Националната статистика, която допълни отдавна известната формула, че на всяко българче се раждат по три ромчета. От няколко години обаче в родилните отделения в областта преизчисляват формулата на 1 към 5.
Другият показател пък е на децата, родени без брак. Макар че семейното съжителство без подпис го има сред всички етноси, при циганите то е почти 100 %. Нещо повече, в другите етноси децата обикновено са припознати от бащите си, но циганките не го правят, за да могат да взимат социални помощи като самотни майки. Затова децата обичайно носят имената на родителките си. Циганските сватби могат да вдигат гюрюлтия за цял град и покрай тях да се осъществяват значителни покупко-продажби /на булки/, но случващото се не е отразено в нито една институция - нито Гражданско, нито Църква, което прави този брак несъществуващ пред закона и Бога. В хасковския Обреден дом наистина се опитаха, но не успяха да се сетят от колко години в ритуалната зала не са влизали младоженци от ромската общност.

В много общини безбрачното раждане е придобило характер на епидемия. Така например при 89 деца, родени в Любимец през 2014-та година, само 19 са били в семейства със сключен граждански брак. В Симеоновград при същия брой живородени само 3 са в класически семейства. В Тополовград от 72 бебета само 12 са брачни, а в Свиленград от 218 - 73. Тенденцията е още по-ясно изразена в Харманли, където на 230 раждания са отчетени 74 от семейни родители.
В Хасковска община не е по-розово - при 819 раждания за 2014-та, 468 са родени без брак и 351 със сключен такъв. Според лекари именно нарастващите раждания в малцинството обуславят и чудовищната детска смъртност в региона, по чийто показател сме на второ място в страната с 12.1 промила починали деца на възраст до една година. Случайно или не, пред нас е само Сливен - с може би най-компактната ромска общност в цяла България. За сравнение средната детска смъртност в страната е малко над 5 промила.

Обезлюдяването, като комбинация от миграция и смъртност, удря почти фатално някои общини - Тополовград е намалял с 25 %, Ивайловград с 20 %, Сименоновград с 18 % и Димитровград със 17 %. Тревожното е, че напускащите са предимно млади хора, в резултат на което 33 % или 1/3-та от населението на областта е на пенсионерска възраст над 65 години. Още по-стряскащ е показателят на излизащите и влизащите в трудоспособна възраст. Така нареченият коефициент на заместване сравнява 15-годишните с 65-годишните. Оказва се, че ежегодно на 1000 излизащи от трудовия строй пенсионери влизат само 540 младежи. Не стига, че са по-малко, ами и ги удря една от най-високите безработици в страната, която от години се движи между 12 и 13 %. Безработицата пък провокира миграцията, която е основно към София и Пловдив в страната, но и към чужбина. За миналата година към странство са поели 976 души. В резултат от тези неблагоприятни тенденции националната статистика дава мрачна прогноза за Хасково. Настоящите 237 664 души ще се свият до 222 хил през 2020-та година и до 198 хил през 2030-а. До 2050-та година пък населението на цялата област ще падне на 150 хиляди души, мнозинството от които вероятно ще бъдат роми, освен ако не са араби и турци. Именно от там е основния механичен прираст в областта - Харманли увеличава механично населението си заради арабските бежанци, а Кърджали и Смолянско помпат жителите на Стамболово, Минерални бани и самия областен център.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини