От х:

Днес в x:

Кърлежите подраниха, 18 се забиха в топките на хасковлия

Кърлежите атакуват слабите места

Хасковлия пострадал от 18 забити кърлежа в тестисите му, които били вадени часове наред при съблюдаване на всички мерки за безопасност, предвид деликатното място. Случката е легендарна в хасковското Спешно отделение, но оттам пазят в свята тайна името, самоличността и годините на пострадалия, както и далеч по-важния въпрос къде се е случила зловещата атака. Мъжът незабавно бил насочен за токсикологично изследване и му била препоръчана спермограма, за да се установи дали има поражения върху фертилната му способност. Лекарите обаче се заричат, че даже не са проявили любопитство по какъв начин мъжът си навлякъл интереса на толкова акари, и то точно на такова място.

Хасковлии обаче далеч не са застраховани да повторят този „рекорд“ защото кърлежите вече налазиха в неизброими пълчища, доста по-рано от обикновеното. Заради топлото време и екстремалната влажност гадинките са препълнили зелените площи на областния град и вече хапят, при това лошо. Обикновено походът им срещу здравето започва през втората половина на май, но през 2015-та година имаме приети в болницата още от февруари. Така например 1 пациент на средна възраст е бил лекуван в Инфекциозно от Лаймска болест през втория месец на годината, 3-ма души, сред които дете, са пострадали през март от Лаймска и Марсилска трески. Само за първите две седмици на април в Инфекциите има настанени 4-има души с кърлежово-преносими болести. За щастие няма случай на убийствената Кримска хеморагична треска. Но затова пък в първата половина на април е имало 23-ма кандидати за нея и останалите заболявания. Толкова са се появили със забити в тялото акари в хасковското Спешно. Поне още толкова са се оправяли сами вкъщи, споделили впоследствие пред лекарите. Проблемът на домашната схема с горещо олио и щипки е, че кърлежът се вади неправилно и хоботчето му остава в тялото. Плюс това убиването му с горещо олио още докато е забит, води до изпразване съдържанието на стомахчето му в тялото, което всъщност предизвиква болестта. В резултат много от „домашно оправилите се“ се появили в хасковското Инфекциозно отделение със симптома на така нареченото биволско око. Това е обрив с форма на голяма елипса /оттам и името му/ около мястото на ухапването и е първия симптом за активизирането на лаймска болест, съобщават инфекционисти от хасковската болница. В повечето случаи не се налага хоспитализация, но пациентът трябва да пие две седмици антибиотици и да се наблюдава за разпространяващ се обрив.

Поради многото паркове и зелени зони в Хасково проблемът с акарите е всеобщ. Той се задълбочава и от огромния брой кучета - бездомни или със собственици, които населяват града. Кучетата със стопани са минимум 3-4 хиляди на 80-хилядния град и макар че притежателите им полагат големи грижи за тяхното обезпаразитяване, усилията им отиват на вятъра след първото търкаляне на животното в тревата, пълна с паразити, оставени от бездомниците. Пръскане на зелените площи обаче към момента не се предвижда. То трябва да се извърши от общините по разпореждане на РЗИ, като традиционната дата, определяна от Здравната инспекция, е през втората половина на май. Мотивът е, че трябва да се изчака краят на пролетните дъждове, иначе те ще отмият препарата. Третирането на зелените площи в Хасково и региона се извършва на два пъти - през май и септември.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини