От х:

Днес в x:

Дни след искането за повече пари, Цацаров поръча телефони за милиони

Предоставяне на комуникационни услуги за нуждите на българската прокуратура – това е най-новата обществена поръчка, обявена от българската прокуратура – на 17 април тази година. Тя е обявена в момент, в който главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционен определения от държавата бюджет за съдебната власт през тази година. Възложител на поръчката е Главният прокурор на България – в момента постът се заема от Сотир Цацаров. А стойността е доста тлъста – 2,35 млн. лева. Парите ще бъдат изплатени от бюджета на прокуратурата. 

Поръчката има три обособени позиции – за мобилните телефонни услуги, за стационарни телефонни услуги и за интернет плюс IP свързаност. Прогнозната стойност за мобилните услуги е 740 хил. лева, за стационарните услуги – 1,26 млн. лева, а за интернет – 350 000 лева. Услугите ще се предоставят само на българска територия. Срокът за изпълнение е 36 месеца. Оферти обаче могат да се подават както за всички позиции, така и само за една.

За да се участва в поръчката, се искат и гаранции. За предоставянето на мобилните услуги гаранцията е 7400 лева, за стационарните услуги – 12 600 лева, а за интернет услугите – само 3500 лева. Специално за мобилните телефони основен критерий да се спечели поръчката е „най-ниската месечна абонаметна цена за всички SIM карти за всички абонаментни планове”. Отделно участниците трябва да имат поне две изпълнени услуги в последните три години, които да са сходни с предмета на настоящата обществена поръчка. Специално за интернет достъпа изискването за услуга включва изграждане на VPN с точки за достъп най-малко в София и 30 отдалечени града едновременно. 

До 27 май тази година трябва да бъдат изпратени оферти и заявления за участие в поръчката от всеки желаещ. Езикът, на който трябва да стане това, е български. 

Интересните подробности 

Първият интересен факт е, че в поръчката не могат да участват офшорки или „свързани с тях лица”, включително чрез гражданско дружество/консорциум. Припомняме, че заради контрола върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сезира Европейската комисия. Причината – твърдение за прехвърляне на най-големия дял акции от българска страна в БТК на регистрираната в Люксембург SHCO 79 S.a.r.l. А Люксембург е юрисдикция с преференциален данъчен режим. 

Друг интересен факт е, че поръчката не попада в Споразумението за държавни поръчки (GPA) на Световната търговска организация (СТО). GPA е рамка и платформа за създаване на равни условия в областта на обществените поръчки в световен мащаб и България е страна по рамката, тъй като ЕС е страна по споразумението за GPA. Идеята на GPA е да се ограничат бюрокрацията и корупцията, тъй като се унифицират подаваните документи. Това включва и подаване на документация не само на един език. 

В края на октомври стана ясно, че мерките по въвеждане на електронно управление в сектор „Правосъдие“ и електронно правосъдие ще струват 34,9 млн. лева. Източник на финансиране на предвидените дейности е държавният бюджет и ОП „Добро управление“. Само за анализите на съществуващата IT инфраструктурата на правосъдието ни са предвидени 600 хил. лева.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини