От х:

Днес в x:

"Да изчистим България заедно"- акцията вече в няколко дни и с двоен бюджет

„Да изчистим България заедно" е новото мото, под което ще прeмине петата кампания на bTV media group

За първи път от началото на най-мащабната екоинициатива у нас, почистването няма да се случва само в един ден. Планирани са пет отделни акции с акцент върху различни рискови територии, а стартът е на 10 май, когато гражданите ще имат възможност да се включат в почистването на градските зони, организирани от общините. Това стана ясно на информационна среща за предстоящата инициатива, която се проведе в Областна администрация – Смолян. Област Смолян е партньор на кампанията от 2011 г., а данните показват, че в нея са се включили 4.9% от населението на областта.

Мениджърът на проекта Мария Лазарова запозна общините и държавните структури с целите на кампания 2015 и графика на дейностите, предвидени за тази година.

17 май е определен за почистване на зоните за отдих и спорт - стадиони, игрища, паркове, екопътеки и др. На 31 май – в навечерието на Деня на детето, ще призовем всички желаещи да излязат и да се погрижат за детските площадки и зелените площи, на които играят подрастващите, информират организаторите. 7 юни е посветен на природните паркове и защитените територии, а 27 юни е предназначен за почистване на водоемите, реките и бреговете около тях. На тази дата ще се състои и първото международно почистване на р. Дунав.

Нов момент в организацията и планирането на кампанията е, че вече ще се отбелязват изчистените зони – преди и след инициативата, обясни Лазарова. И тази година основен партньор на bTV в кампанията е МОСВ, а бюджетът за осигуряване на материали е двоно по-голям. Предвидено е извозването на отпадъците през тези 5 дни да е освободено от такси, като отново ще има ваучери за гориво, предоставени от ПУДОOС. Чувалите и ръкавиците, както и досега, ще бъдат предоставени директно на общините, чрез Асоциацията на еколозите от общините в България.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини