От х:

Днес в x:

Националният ни отбор по математика пак с медали

Българският национален отбор по математика спечели 4 медала на европейска олимпиада за девойки в Беларус, съобщи БНТ.

Нашите момичета успяха да се преборят за отличията сред участници от 29 страни. Единственият отбор, който се оказа конкуренция на българския, бяха момичетата от Украйна – с 3 златни медала.

Тази сутрин четирите победителки бяха посрещнати с цветя на летище София от своите родители и учители. Две от медалистките са от Софийската математическа гимназия, а другите от – Бургас и Русе. Те са на възраст между 14 и 18 години. В отборното класиране нашите момичета са на шесто място.

Към медалите те ще получат и 10 000 лева награда от спонсори.

Следващата олимпиада по математика, в която нашият отбор ще премери сили с други европейски отбори, ще е догодина в Румъния. Две от медалистките в Беларус ще участват в нея.

“Беше едно страхотно преживяване за нас и се радваме, че постигнахме такива резултати. Не ми достигна една точка за златен медал. Малко е тежко, какво да се прави и този път извадих лош късмет, все някога би трябвало да се отплати”, разказва Деница Маркова от СМГ “Паисий Хилендарски”.

“В състезателната математика идеята е, че не е само за това какво можеш, и какво знаеш, но и дали ще запазиш спокойствие и какво ще направиш на даденото състезание”, споделя Виолета Найденова от СМГ “Паисий Хилендарски”.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини