От х:

Днес в x:

480 млн. лв. спешно са нужни за свлачища

Експерти ще трябва да подготвят списък на свлачищата, които се активираха от началото на годината и имат нужда от спешно укрепване. Това стана ясно на заседанието на експертното звено към Съвета по въпросите на геозащитата, което възобнови работата си заради критичната ситуация в страната. В дебатите участваха представители на Геологическия институт към БАН, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, УАСГ и др. 
Целта на списъка със спешни обекти е да се кандидатства за финансиране от бюджета.

Проливните дъждове и преовлажняването на почвата разбуниха земята. На много места пластовете тръгнаха и понесоха пътища, къщи, обществени сгради. Драматична е ситуацията по Черноморското крайбрежие. С тези процеси все още се борят в кърджалийското с. Сипей, както и по пътя от Асеновград до Смолян. 
Според разработената от екип на БАН Национална програма за превенция необходимата сума за тези дейности за периода до 2020 г. е в размер на 871 268 000 лв. От тях близо 480 млн. лв. трябват за критични и неотложни работи, посочват учените.


Регионалният министър Лиляна Павлова обаче призова да се определи кои са най-аварийните обекти, тъй като няма достатъчно средства за укрепване на всички. 
Според експертите основна причина за активизиране на свлачищата са преовлажняването на почвата и строителството в зони с нестабилни терени. Понякога една къща, построена в привидно спокоен свлачищен район, може да предизвика движение на пластовете.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини