От х:

Днес в x:

Съдебната реформа - независим съд и ефективна прокуратура

Министърът на правосъдието Христо Иванов определи накратко какво се иска от съдебната реформа - независим съд и ефективна прокуратура.

Независим съд и ефективна прокуратура” – така с едно изречение определи съдебната реформа министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ

Независим съд е, когато всеки гражданин се изправи пред съдията, съдията да мисли само за две неща – закона и фактите по делото.

Ефективна прокуратура означава прокуратура, която е модернизирана и се бори с всички видове престъпност – не само дребната, а и тази, която е по високите етажи, поясни министър Иванов.

И категорично заяви, че се опитват да реформират модела на Висшия съдебен съвет (ВСС).

За да имаме независим съд, трябва да имаме една отделна колегия, която наистина да бъде доминирана от съдии, които са избрани пряко от всички съдии в страната”, каза правосъдният министър.

Защити и създаването на прокурорска колегия, с която ще има колективен публичен процес на взимане на решения на прокуратурата, където сега има привидност или реалност за единоначалие, за първи път ще се взимат колективно решения в прокуратурата.

Съдебната система е една трета от държавната власт – най-консервативната, най-сложно устроената, припомни министър Иванов и поясни, че с еднократни действия, колкото и мащабни да са те, бързи резултати не могат да се постигнат.

Тази промяна, която предлагаме ние, е фундаментална, тя дава условия за друг вид управление, целта не е да сменим персоналния състав на ВСС, нека да не се занимаваме със сегашния персонален състав на ВСС”, призова правосъдният министър.

Той отново повтори, че темата е как да имаме различен по функционирането си и устройството си съвет, който да дава други резултати.

Христо Иванов категорично отхвърли всякакви приказки да е правил някакви тайни договорки, включително и с главния прокурор. “Трябва да изоставим това конспиративно мислене”, каза той.

В този парламент е абсолютно възможно да се постигне конституционно мнозинство за промени, убедено заяви Христо Иванов. Важно е сега да стигнем до промени в Конституцията, каза той.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини