От х:

Днес в x:

Кадастралните карти на дюните се оказаха без дюни

В дълго чаканите и наскоро публикувани специализирани кадастрални карти липсват отразени дюните по българското Черноморие, а твърденията на двама министри – Бойко Малинов и Лиляна Павлова, от началото на тази седмица, че няма дюни под излятия бетон на къмпинг "Юг" в залива Корал, се основават именно на тези карти и са подвеждащи.

Това предупреждават от екокоалиция "За да остане природа в България" в съобщение до медиите в четвъртък. Еколозите от действащите екоорганизации настояват за пореден път правителството да обнародва картите и планове на всички дюни по българското Черноморие, които бяха описани и се намират в Агенцията по кадастъра.

"Само така ще стане ясно къде са дюните и дали всички те присъстват на картите, с което да се прекратят веднъж завинаги порочните практики на незаконно презастрояване на Черноморието", е позицията на природозащитниците. Те настояват и за наказване на виновните длъжностни лица, допуснали поредното застрояване на дюни по българското Черноморие.

Агенцията по кадастъра публикува дългочаканите кадастрални карти едва след последния скандал с излят бетон на плажната ивица от миналата неделя. Върху тях трябваше да са отразени плажовете, дюните, лиманите, лагуните и влажните зони.

Над 70% от тези карти обаче са били изготвени още преди големия скандал със застрояването на дюните край Несебър в края на 2012 г., посочват природозащитниците. Тогава държавата се ангажира да картира всички дюни, които по закон са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и унищожавани. Народното събрание задължи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри до 30 март 2014 г. В 6-месечен срок след това границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри като крайният срок беше 1 октомври 2014 г. МОСВ осигури експерти от БАН, които да определят границите на различните видове дюни, които работиха през цялото лято и есен на 2013 г.

Според екокоалицията тези законови задължения и поетите ангажименти за изготвянето на кадастралните карти не са изпълнени и това се доказва именно от изявленията на зам.-министъра на околната среда Бойко Малинов и регионалния министър Лиляна Павлова, които заявиха публично във вторник, че в случая със строежа на къмпинг "Юг" не се засягат дюни. Според еколозите министрите се позовават на карта, задаваща само границите на морския плаж, а не на дюните.

"Картирането с участието на експертите от БАН е скрито и Агенцията по кадастър предлага карти само на плажните ивици. Това означава, че министрите са били подведени от свои подчинени", заключват от екокоалицията.

По случая с къмпинг "Юг" природозащитниците правят следните изводи:

– МОСВ и Агенцията по кадастър не са изпълнили в срок Закона за устройство на територията;
– служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас, са допуснали да започне строителство без действащо решение по оценка за въздействие върху околната среда и преценка необходимостта от оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа "Натура 2000";
– Агенцията по кадастър и МОСВ са заплатили услуги за отразяване на обектите изключителна държавна собственост, но предлагат на обществото карти, в които липсват научно определените граници на дюните;
– община Царево е разрешила строителство върху дюни без необходимите екологични процедури и в нарушение на заповедите на министрите на регионалното развитие и на околната среда за спиране действието на общия устройствен план на общината;
– Съдия Станимир Христов от Бургаския административен съд е допуснал реализацията на строителството при множество пороци на самия документ, нарушаващ три български закона.

Коалицията "За да остане природа в България" излиза с конкретни искания:

– Министърът на екологията Ивелина Василева да направи стратегическа реформа на Националната служба за защита на природата заради липсата на прогресивна защита на дюните и защитените територии, устойчивата политика за режимите и нормите в защитените територии и зони от "Натура 2000" и спъването на развитието на мрежата от защитени територии в България;
– Отново екоминистърът да извърши проверка в РИОСВ - Бургас, за квалификацията и познанията на експертите, които трябва да прилагат законите;
– МРРБ да проведе реформа в Агенцията по кадастър, така че нейният персонал да изпълнява законите;
– Народното събрание да промени Закона за устройстно на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които да гарантира, че подробни устройствени планове, които не са прилагани над 10 години, не могат да действат, както и да осигури двуинстанционни производства пред съда за всички български граждани, както настоява Комитетът на Орхуската конвенция;
– инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС)  да извърши проверка върху качествата и компетентността на съдия Станимир Христов от Бургаския административен съд, допуснал застрояването в къмпинг "Юг" при множеството пороци на разрешението, издадено от Община Царево.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини