От х:

Днес в x:

Насилието в детството увеличава риска от депресия

Насилието преживяно в детството увеличава риска от депресия, особено при тези предразположени към нея.

Международен изследователски проект оглавяван от учени от Университета на Гранада демонстрира, че рискът от депресия заради насилие в детството е значително по-висок при пациенти, които са предразположени към заболяването.

Изследването е било публикувано в престижното списание Journal of Psychiatry and Neuroscience и е било координирано от проф. Бланка Гутиерес от психиатричния отдел на Университета на Гранада. Сред другите участници провели изследването са били представители на водещи университети и клиники от Великобритания, Испания, Канарските острови и Гранада.

В изследването са участвали 2 679 пациенти от отделенията за първична медицинска помощ в различни испански провинции, на вързраст между 18 и 75 год.

Наблюдението над нях е било извършвано в продължение на 3 години, като проучването е включвало и генетични тестове.

Резултатите са демонстрирали, че хора, които имат едва функциониращи гени при невротропизма и в предването на серотонина са особено уязвими на вредните ефекти, които насилието в детството /психическо, физическо или сексуално/ оказва на настроението и като рисков фактор за клинична депресия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини