От х:

Днес в x:

Ето как изглежда Плутон от космическия кораб New Horizons

Плутон е на 3 милиарда мили от Земята, по-малък е от луната, средната темепература на повърхността му е 200 градуса по целзий под нулата и технически вече не е дори и планета. Но съвсем скоро ще можете да видите малкия келеш по-отблизо и в цвят. Космическия кораб на НАСА New Horizons изпрати първата си цветна снимка на планетата джудже и луната и Харон. Изображението е малко неясно, но все пак е направено от 71 милиона мили разстояние

НАСА стартира New Horizons през 2006, за да изследва Плутон и другите обекти в пояса на Кайпер - слънчева система отвъд Нептун на 2,5 до 4,5 милиарда мили от слънцето. New Horizons вече разпространи някои феноменални снимки на Юпитер през 2006 и 2007. На 14 юли космическия кораб ще прелети покрай Плутон за близка и лична фотосесия. През следващите седмици космическите воайори могат да очакват тонове изображения на Плутон и луните му, докато New Horizons се приближава към тях.

Това размазано изображение на Плутон направено с цветната камера на New Horizon е най-новото допълнение в историята на планетарното заснемане. След като ракета направи първите снимки на земята от 65 мили височина през 1946, човечеството е очаровано от идята да зърне това, което преди е било смятано за невидимо. А НАСА е щастлива да сподели изображенията, веднага след като станат налични. Мисиите Voyager през 80-те и 90-те свършиха страхотна работа споделяйки близки кадри на Нептун и Юпитер, докато прелитаха край планетите.

Освен най-накрая да получат снимки на Плутон, целта на изследователите от НАСА е да разберат повече за средата и географията на планетата джудже, включително за малки обекти с големина от няколо мили. Веднага след като космическия кораб подмине Плутон, той ще се отправи към други обекти от Пояса на Кайпер. Траекторията на New Horizons е пропрограмирана, затова просто седнете и се насладете на изображенията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини