От х:

Днес в x:

Изпълнителен директор намали заплатата си от 1 млн. на 70 хил. долара

Изпълнителен директор на компания за разплащания с кредитни карти от Сеатъл, намали заплатата си от 1 милион долара на 70 000.

Освен това Дан Прайс заяви, че всички служители в Gravity Payments, които получават по-малко от 70 000 долара годишно, ще получат увеличение на заплатите от 5 000 долара годишно или минимум 50 000 на година. Целта е до декември 2017, всички служители да печелят по 70 000 долара и повече. 

За увеличението Прайс е трябвало да пожертва собствената си заплата, поне докато печалбата на компанията му не се увеличи в сравнение с миналогодишната от 2,2 милиона долара.

"Заплатата ми не бе 1 млн. долара, защото се нуждаех от такава сума, а защото толкова би струвала замяната ми. Но тя започна да ми се отразява, искам компанията да бъде устойчива, дори и нещо да се случи с мен. Временно ще получавам минимума, докато организацията не се върне на предишните си позиции", казва Прайс.

Той основал компанията през 2004, на едва 19-годишна възраст, когато по думите му цената на живота в родния му град била много по-ниска, отколкото сега.

Прайс отраснал в югозападната част на Айдахо с 4-те си братя и е учил музика в Университета в Сиатъл. При основаването на Gravity заплатите дори на старшите служители не надхвърляли 24 000 долара годишно. Самият Прайс получавал по-малко през първите 5 години от създаването на бизнеса си.

Днес компанията, която изплаща средно по 48 000 долара годишно има 120 служители. Новите правила за образуване на заплатите означават, че 30 от тях ще удвоят доходите си.

"Можех да намаля заплата си с малко, но нямам желание да го правя. Не съм женен, имам само куче", казва Прайс.

Той притежава къща с 3 спални и шофира 12-годишно Ауди, придобито в бартерна сделка с местна автокъща в замяна на услуги, предоставени от компанията му.

Прайс казва, че е избрал заплащането от 70 000 долара, заради проучване проведено от Университета Принстън, според което приходи от 70 000 или 75 000 създават щастие, а всякакви допълнителни приходи над тази сума не влият по никакъв начин на щастливия живот.

Прайс твърди, че е ималал изключително луксозен живот и е приемал поканите на богатите си приятели да се присъедини към тях в частните им самолети и яхти, но и че е близък с хора, които печелят по 40 000 годишно. Именно трудностите, с които последните се сблъсквали го вдъхновили да сложи край на неравенството в заплащането в собствената му компания.

"Аз твърдо вярвам в по-малкото. Колкото повече притежаваш, толкова по-сложен става животът ти", казва Прайс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини