От х:

Днес в x:

НАСА: Извънземен живот ще бъде открит до 20-30 години

Човечеството е на ръба да открие извънземен живот, смята старши учен от американската Национална космическа агенция (NASA), цитиран от Space.com.
“Смятам, че ще намерим сигурни доказателства в рамките на между 20 и 30 години", посочва Елън Стофън. 

Знаем къде да търсим. Знаем как да търсим. Имаме по-голямата част от необходимите технологии и сме на път да ги приложим”, добавя Стофън, цитиран от Space.com, който се позова "Фокус". 

Бившият астронавт Джон Грънсфелд, помощник-директор на дирекцията за научни мисии на NASA, споделя оптимизма на Стофън, предсказвайки, че признаци за живот ще бъдат открити сравнително скоро както в нашата Слънчева система, така и извън нея. 

Направени наскоро открития предполагат, че в слънчевите системи на Млечния път има множество планети, които биха могли да поддържат живот. Един от примерите са океаните от течна вода под ледените обвивки на луните на Юпитер Ганимед и Европа, както и на спътника на Сатурн Енцелад. 

Океани са покривали по-голямата част от повърхността на Марс в древността, а роувърът Curiosity откри органични молекули, съдържащи въглерод и молекулярен азот, които са базови градивни части на биологичния живот. 

Млечният път е “мочурливо място”, отбеляза директорът на астрофизичния отдел на NASA Пол Херц: 

Можем да видим вода в междузвездните облаци, от които се формират планетарните и звездните системи. Можем да видим вода в диска от отломки, които ще се превърнат в планетарни системи около други звезди и дори можем да видим комети, които изчезват в други слънчеви системи, изпарени от звездите им”.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини