От х:

Днес в x:

КЕВР тръгвала на война с енергийните олигарси

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) тръгва на война с енергийните олигарси
„Има много очаквания към новия състав на КЕВР". Това заяви председателят на комисията Иван Иванов в ефира на БНТ.

Комисията ще се опита да отговори на тези очаквания, обеща той.

Нестабилност и недоверие витаело към регулатора в обществото, по мнението на Иванов. Регулаторът трябва да бъде независим, както политически, така и корпоративно, убеден е председателят на КЕВР. Регулаторът трябва да повиши своя собствен авторитет, подчерта той. Хората могат да вярват на регулатора, когато решенията са прозрачни и се вземат отговорно, изтъкна Иван Иванов. Енергетиката трябва да е финансово стабилна, смята той.

Решенията, които ще взема комисията, по думите му, ще са в интерес на хората и на енергетиката.

Повишаването на цената на електроенергията не е решение на проблемите в сектора, категоричен е Иванов. Повишаването можело само да забави фалита на НЕК, според него.

Споразумението с американските марици е много добро. Ще спре да виси като дамоклиев меч опасността НЕК да фалира, изтъкна той.

Овен това ще се доближим до либерализцията на енергийния пазар, по мнението на Иван Иванов. Цената на тока ще се определя от пазара. Ако се запушат пробойните в енергетиката, цената на тока ще намалее, увери председателят на КЕВР.

Либерализацията не е в интерес на енергийните олигарси, по думите на председателя на Иван Иванов.

Изключително важно е да има воля за реформи, изтъкна председателят на КЕВР. 2,3 милиарда лева от дълговете на НЕК са заради АЕЦ "Белене" и Цанков камък. Тези дългове ще се плащат от потребителите.

Големи енергийни проекти, според Иван Иванов трябва да се осъществяват с европейските правила и при малки разходи. Мегапроекти не гарантират малки разходи, каза той, обяснявайки,че това се отнася, както за АЕЦ „Белене", така и за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй".




Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини