От х:

Днес в x:

Марулите за празника 3 пъти по-скъпи от миналата година

Вчерашният ден за много от столичани мина под знака на дългите опашки - едни се редяха за българско агнешко на цени от 12,50-13 лв. за кг пред месарниците, други стоически чакаха за бели яйца, защото те се боядисват по-добре. Трети бдяха пред пекарните за козунаци, а чевърти, вероятно постещи, се редяха за гевреци. Най-оживено бе на Женския пазар, където основната интрига се въртеше около цената на марулите.

Тази година те са не само дребни и неугледни, но и безбожно скъпи - 1,30-1,50 лв. за бройка, което през целия ден предизвикваше справедливия гняв на купувачите. Салатки можеха да се купят и по левче, но само ако вземете две.

Истината е, че потребителите има от какво да са недоволни. Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че през 2014 г. марулите са се изкупували на едро по 15 ст. за бройка, а по пазарите са се предлагали по три за лев. Сега увеличението е със 140%, каза Едуард Стойчев, председател на комисията.

„Хубавото е, че това увеличение, колкото и голямо да е, защото то наистина е такова, няма да се отрази особено много на джоба ни. Салатите не са нещо основно, което се яде в големи количества“, коментира Стойчев. Той допълни, че миналата година нашите производители изхвърлили между 80 и 100 хиляди марули, защото се изкупували на безценица.

Сега обаче се съчетават няколко неблагоприятни фактора.

„През зимата салатите се гледат в полиетиленови оранжерии, но когато снеговете се стопиха, всичко вътре плувна във вода - разказа производителят Митко Даскалов. - Лошото не идва никога само. Сега студеното доизмъчи оцелялото. Развиха се и гъбни болести. Така на пазара има недостиг и естествено цените вървят нагоре.“

Скъпи ще бъдат и полските домати и пиперът, техният разсад също трудно върви, а и трябва да се пръскат с много препарати срещу мана и вредители.

Високи са цените на зеленчуците и в търговските вериги, но поне там качеството е добро. В „Лидл“ се предлагат всички по-елитни сортове марули като „Джентилина“ и „Копфсала“, които са крехки и без какъвто и да било горчив вкус. Те се продават срещу 1,59-1,69 лв. „Айсберг“ - „мерцедесът“ на зелените салати, е по 1,99 лв. за бройка.

Останалите зеленчуци не са повишили цените си за празниците - краставиците, които са предимно български, се продават между 2,50 и 3 лв., репичките са по левче, връзката лук е също лев, толкова е и чесънът. Доматите на дребно са между 2,40 и 2,80 лв.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини