От х:

Днес в x:

Провеждат обществените поръчки по електронен път

Провеждането на процедурите за обществени поръчки ще може да става изцяло с електронни средства за комуникация. Това е записано в проекта за нов закон за обществените поръчки, подготвен от Министерството на икономиката. Значително се облекчават и изискванията към кандидатите. Намалява се броят на документите, които ще се изискват. При подаване на заявление за участие или оферта кандидатът ще декларира съответствие с обявените критерии за подбор чрез представяне на единен европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП) по утвърден образец. След това само от победителя ще може да се изискват допълнителни документи, ако необходимата информация не е налична в публичните регистри.

Променя се и стойността на обществените поръчки, за които ще се прилагат разпоредбите на новия закон. Министерствата и държавните агенции ще прилагат най-строгите правила на закона за обществените поръчки (ЗОП) за строителство на стойност над 5 млн. лв. и за услуги за над 262 077 лв. Кметове, областни управители и лечебни заведения ще прилагат същите правила при строителство на стойност над 5 млн. лв. и за доставка на услуги за над 404 851 лв. И двете групи възложители ще прилагат строгите правила на закона за охранителни услуги, хотелиерски и ресторантьорски услуги, както и за услуги, свързани със здравеопазване и социални дейности, на стойност над 500 хил. лв. За поръчки на по-малка стойност изискванията за провеждане на процедурите стават по-опростени.

В проекта са предвидени и редица изключения, при които няма да се провеждат процедури по ЗОП. Такива са например случаите на наемане или придобиване на земя или съществуваща сграда, както и при поръчки във връзка с емитиране на ценни книжа или взимане на заеми. Процедурите на ЗОП няма да се прилагат и за обществени поръчки, които се възлагат на юридически лица, контролирани от възложителя.

Променя се и редът за ползване на преференции от фирмите, които наемат хора с увреждания. Министерският съвет ежегодно до 31 март ще определя списък на стоките, услугите и строителството, които се запазват за специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания или на лица, чиято основна цел е интегриране на хора с увреждания, както и за изпълнение по програми за създаване на защитени работни места. За тези обществени поръчки ще може да кандидатстват юридически лица, в които поне 30% от списъчния им състав е от хора с увреждания или в неравностойно положение. Едва ако не се явят такива кандидати, поръчката ще бъде достъпна за всички фирми.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини