От х:

Днес в x:

Великден с курабийки по бабини рецепти

В насладата на това да посрещнеш Великден с курабийки по бабини рецепти се увериха днес тийнейджърите, които участваха в инициативата „ Шарени яйца“, част от Великденското ателие на Школата по етнография към Младежкия център.

Съвсем не на шега, мераклиите да се докоснат до традициите запретнаха ръкави, първо, за да боядисат яйцата днес на Велики четвъртък, а след това и да замесят уханни курабийки.

Традицията беше спазена и първото боядисано яйце стана червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Първото яйце заменя миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели до Възкресение следващата година.

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му.

Правят се и курабийки, а тяхното приготвяне е истинска емоция. Така беше и за учениците, които днес ги замесиха, после прекараха през пресата, нарязаха и накрая опитаха готови.

А за уханието на бабините курабийки не ще и питане. Можете да ги приготвите и сами.

Необходими продукти за 40-50 порции:

1кг брашно, 5 яйца, 2 ванилии, 1 ч.л. Сода, 1 ч.ч. захар, 1п.бакпулвер, 1 ч.ч. Вода,1ч.ч. олио

Приготвяне на Курабийките на баба

В една тава се слага брашното и постепенно се прибавят всички останали продукти. Омесва се хубаво тесто, от което се оформят курабийки и се пекат на 180-200 градуса до порозовяване.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини